hirdetés
hirdetés
2021. október. 25., hétfő - Blanka, Bianka.
hirdetés

Nyár és menopauza: tippek, hogy elviselhetőbb legyen

A nyári hőség mindenkit megvisel, főleg azokat, akik a klimax tüneteivel küzdenek. Az ilyenkor tapasztalható hőhullámok és az állandó izzadás a nagy kánikulában még inkább fokozódik. Dr. Hetényi Gábor, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyásza és klimax specialistája hasznos tanácsokat adott arról, miként tehetik a nők elviselhetőbbé a legforróbb időszakot.

Öltözzön lengén, ám rétegesen !

Azok, akik a klimax tüneteivel küzdenek, gyakran tapasztalhatják, hogy az egyik pillanatban reszketnek, a másikban pedig teljesen leizzadnak a melegtől. Öltözködés tekintetében készüljön fel mindenre, a hideg légkondis helyektől a nagy kinti hőmérsékletig. Lehetőleg könnyű, jól szellőző ruhadarabokat válasszon és kerülje a sötét színeket, melyek magukba isszák a forróságot.

Mindig legyen kéznél folyadék!

Bárhová is megy, mindig legyen önnél víz, mellyel pótolhatja a verejtékezés során távozó folyadékot. A nagy melegben akár több jégkockát is belerakhat, így könnyebben fel tud frissülni, mikor úgy érzi, majd’ meggyullad. A folyadékpótlás természetesen az otthonában is fontos, nehogy ájulás vagy rosszullét legyen a vége a dehidratációnak!

Csak óvatosan a fűszerezéssel!

A fűszeres ételektől kimelegszünk, így ekkor a klimax okozta hőhullámok is rosszabbá válnak. Lehetőleg válasszon hideg leveseket, frissítő salátákat, hűsítő desszerteket és szobahőmérsékletű előételeket, tanácsolja dr. Hetényi Gábor, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyásza és klimax specialistája.

Gyógynövények és táplálékkiegészítők a tünetek enyhítéséért

Amennyiben szereti a természet elixíreit, bártan nyúlhat különböző gyógynövényekhez, táplálékkiegészítőkhöz, hiszen sok közülük csökkenti a klimaxos panaszokat. Frissítő limonádéjába rajhat pl. citromfüvet, ez egyrészt frissít, másrészt a hangulatra is jó hatással van. Az éjszakai izzadás ellen igyon zsályát, a poloskafű pedig a hőhullámokat csillapítja.

Ne szenvedjen!

Amennyiben úgy érzi, már-már elviselhetetlen az állapot, léteznek ma már igen kis hormontartalmú terápiák, melyek jelentősen mérséklik a klimax okozta panaszokat. Ezek alkalmazásáról érdeklődjön orvosánál, hiszen a hiányzó hormonok pótlása révén elviselhetőbbé teszik a nyári kánikulát is.

Fotó: 123rf-archív
Fotó: 123rf-archív

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés