hirdetés
hirdetés
2022. december. 05., hétfő - Vilma.
hirdetés

Minden hatodik rákos megbetegedést fertőzés okoz

A Nemzetközi Rákkutató Ügynökség (International Agency for Research on Cancer; IARC) listája alapján 10 kórokozó tehető felelőssé a daganatos megbetegedések mintegy 15 százalékáért, írja a MedicalOnline.

hirdetés

A 10 vírus, baktérium, illetve parazita a következő:

  • Helicobacter pylori
  • bizonyos humán papillomavírusok (HPV)
  • Hepatitis-B vírus (HBV)
  • Hepatitis-C vírus (HCV)
  • Epstein-Barr-vírus (EBV)
  • humán herpeszvírus 8 (HHV-8)
  • humán T-limfotróf-vírus 1 (HTLV-1)
  • ·         Opisthorchis viverrini (májmétely)
  • Clonorchis sinensis (kínai májmétely)
  • Schistosoma haematobium (vérmétely)

 Bár a Lancet Global Health folyóiratban megjelent eredmények alapján a bakteriális, vírusos vagy parazita okozta fertőzéssel kapcsolatba hozható daganatos megbetegedéseknek a jelentős része a szegényebb országokra esik, a kórokozók okozta ráktípusokkal Európában is számolni kell.

Az IARC kalkulációi szerint a négy listavezető kórokozó (H. pylori, HPV, HBV és HCV) évi mintegy 2,0-2,2 millió daganatos megbetegedésért felel. A H. pylori a gyomorrákok mintegy 89 százalékát okozza, a HBV és a HCV váltja ki a primer májrákok 73,4 százalékát, míg 100 százalékban HPV okolható a cervixcarcinomákért.

Több kórokozó bizonyos földrajzi régiókra korlátozódik

A többi hat kórokozó kisebb arányban felel a daganatokért. Epstein-Barr-vírussal magyarázható a Non-Hodgkin limfómák 5-10 százaléka; és HHV-8 felel a Kaposi-szarkómás megbetegedések kis hányadáért, elsősorban az előrehaladott stádiumú immungyengeséggel jellemezhető HIV-fertőzöttek körében.

A HTLV-1 fertőzések adott régiókra korlátozódnak, így például Japánra, a Karib-szigetekre, Afrika és Dél-Amerika bizonyos területeire és Iránra, ahol az infekciók T-sejtes leukémiához vezethetnek. A laoszi, maláj és thai területeken elterjedt Opisthorchis viverrini, csakúgy, mint a Clonorchis sinensis máj-és epeúti daganatokat okozhatnak. A bilharziózis kórokozójaként ismert Schistosoma haematobium az endémiás trópusi és szubtrópusi területeken a húgyhólyagrák egyik okozója.

11. a listán a HIV

Tizenegyedik kórokozóként említhető a daganatos megbetegedések létrejöttét elősegítő HIV. A HIV okozta immunrendszeri gyengeség még inkább fogékonnyá teszi az érintetteket a potenciálisan daganatokhoz vezető fertőzésekre. Becslések alapján a HIV-fertőzötteknél létrejövő daganatok 40 százaléka vezethető vissza valamilyen fertőzésre.

A teljes cikk a MedicalOnline-on

(forrás: MedicalOnline)
hirdetés

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés