hirdetés
hirdetés
2023. június. 04., vasárnap - Bulcsú.
hirdetés

Patikabezárás, forgalomcsökkenés: milyen jövő várhat a gyógyszertárakra?

Marjai Tamást, a Hálózatban Működő Gyógyszertárak Szövetségének (HGYSZ) szakmai igazgatóját a Spirit FM Aktuál című műsorában arról kérdezték, mi lesz a  magyar patikákkal?

hirdetés

Marjai Tamás szerint az elmúlt 15 évben jelentősen romlott a gyógyszertárak gazdasági fenntarthatósága. Az előző évben jelentősen megnőtt a rezsijük, emellett az infláció miatt bérnövekedésre volt szükség, így a kiadásaik megnőttek, bevételeik viszont nem tudtak nőni.

Bevételeik túlnyomó többségét a tb-támogatott gyógyszerek forgalma adja, ezeknek ugyanis nem szabad ára van a támogatott ártól a gyógyszertárak nem térhetnek el – húzta alá. A szabott ár miatt meg van határozva, hogy a gyógyszertáraknak mennyi bevétele származhat ebből, ez azonban nem követte az inflációt. Hiába emelkedik a gyógyszerek ára, az itt engedélyezett árrés nem emelkedik – tette hozzá. Szerinte ez a rendszer reformra szorul.

A szakmai igazgató a Spirit FM Aktuál című műsorában beszélt arról is, hogy komoly problémát jelent, hogy a közforgalmú gyógyszertárak jelenleg nem elég vonzók a fiatalok számára, ezen változtatni kell. Mint mondta, 10-15 évvel ezelőtt versenyképes bért tudtak biztosítani, ma már ez jelentősen visszaesett, emellett a szakasszisztenseknél az is problémát jelent, hogy a szakképzés átalakítása miatt több változás is történt, a jelenlegi rendszerben van egy hosszabb kifutás, amely miatt 1-2 éven belül kevesebb szakasszisztenst fognak képezni. Ez a hiány azt jelenti, hogy a kisebb gyógyszertárakba nem fog elég munkaerő jutni – tette hozzá.

(forrás: Spirit FM)
hirdetés
Olvasói vélemény: 9,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés