hirdetés
hirdetés
2023. június. 01., csütörtök - Tünde.
hirdetés

Külföldi szakirodalomból tájékozódnak

Mi alapján választ, ajánl probiotikumot a háziorvos?

Miközben hatalmas a kínálat és folyamatosan újabb és újabb probiotikumok közül választhatnak az orvosok, így egy kicsit elveszettnek tűnnek – legalábbis ez derül ki az általunk megkérdezett háziorvosok körében.

hirdetés

Sokan nem győzik követni a palettát, szívesen olvasnának több és megalapozott tudásra épülő, bizonyított terápiás eredményességet bemutató szakirodalmi cikkeket – állították körképünk készítése során megszólított orvosok. Vannak, akik kételkednek – úgy vélik, az étrend-kiegészítőként forgalmazott termékek „útlevele” nem azonos értékű a gyógyszerekével, így akadt olyan orvos is, aki kizárólag a gyógyszerként törzskönyvezett termékekbe vetett bizalmi elv alapján rendel készítményt a betegének. A megszólított orvosok között akadt, aki beismerte: csak minimális figyelmet szentelnek a terápiában a probiotikumoknak. Sokan a patikusra bíznák a döntést, de meghatározó a reklámok befolyása is – állítják, hisz a betegek egy része határozott elképzeléssel érkezik a rendelőben, „tudják”, hogy számukra mely a leghatásosabb terápiás készítmény.

Mivel ajánlás van rá, így protokollszerűen javasolja betegeinek dr. Borvendég János budapesti háziorvos a probiotikum készítmények szedését, ha antibiotikumot rendel. – A visszajelzések nem mindig jutnak el hozzánk, van, hogy a beteggel csak fél év elteltével találkozunk újra, illetve van, akinél nem jelentkezik hasmenés a kúra alatt, így nem szed be probiotikumot – mondja Borvendég doktor, aki így csak hektikus tapasztalataira alapozhat. Azt mondja, igen kevés releváns szakirodalom jut el a háziorvosokhoz a különféle készítményekről, ami érkezik, az inkább reklám ízű szórólap, semmint szakmai kiadvány.

Az interneten, első sorban az idegen nyelvű oldalakat bogarászva bukkanok objektívebb, ám egyben szkeptikusabb tanulmányokra a probiotikumokról – mondja a háziorvos, aki ezekre alapozott tudása szerint leginkább akut kórképekben javasolja pácienseinek probiotikum használatát, irritábilis bélszindróma, vagy egyéb emésztőrendszeri tünetek esetén, semmint a prevencióban.

A megfelelő szer kiválasztását leginkább a páciensére, illetve a patikusra bízza Borvendég János, hiszen rengeteg ilyen szórólapot találnak a betegek a rendelőben is, a végső döntésben pedig inkább a gyógyszerész nyújthat segítséget, mint a háziorvos.

Kicsi faluban, Vértesacsán látja el betegeit dr. Marada-Csorba Olga háziorvos, ahol kicsi a gyógyszertár, így olykor az általa név szerint javasolt három probiotikum készítmény – amelyek közül egy gyógyszer, kettő pedig étrend-kiegészítő – közül sem mindegyik áll rendelkezésre, pedig antibiotikum kúra mellé protokollszerűen rendeli a probiotikus készítményeket, míg hasmenéses állapotok esetén javasolja azok szedését. Így inkább a gyógyszerészre bízza a legmegfelelőbb gyógyszer vagy étrend-kiegészítő probiotikum kiválasztását.

A betegek 30-40 százaléka még a receptre felírt gyógyszerét sem váltja ki a patikában, ennek alapján feltételezem, ha ajánlom is a probiotikumot, nagyjából ugyanilyen, vagy még rosszabb arányban veszik meg ezeket a készítményeket – mondja a doktornő, aki a készítményekről, illetve azok felhasználásáról leginkább az orvoslátogatóktól tájékozódik, s előnyben részesíti a nyomtatott szakirodalmat az internettel szemben. Inkább terápiás, mint prevenciós szerként tekint a probiotikumokra, de IBS, vagy allergiás megbetegedések esetén nem alkalmazza azokat.

Nem tartalmazza a szakmai protokoll, de a háziorvosi gyakorlatban már gyökeret vert a probiotikum automatikus rendelése antibiotikum felírása esetén – mondja dr. Bánovics Ilona, ráckeresztúri háziorvos. Tapasztalata szerint első sorban a kisgyermekeknél van igen fontos szerepe ezeknek a készítményeknek, hiszen az ő bélflórájuk még nem „edzett”, így náluk gyakrabban jelentkeznek a nemkívánatos mellékhatások.

– A betegek gyakran kérdeznek a probiotikumokról, nem csak akkor, amikor antibiotikumot rendelek, hanem arról is érdeklődnek, javallt-e a szerek időszakos alkalmazása, hiszen a az interneten sokat olvasnak róla. IBS fennállása esetén mindenképpen javasolom a készítmények használatát, és hasznosnak ítélem a szervezett nagyobb megterhelést jelentő időszakokban. Általában két terméket ajánlok név szerint a betegeknek, amit aztán a patikában megvásárolhatnak.

A doktornő úgy látja, a betegek teljes egészében elfogadják és betartják is a probiotikus kezeléseket, ha tanácsolja. Úgy véli, bár egyelőre még a terápiában van döntő szerepe a bélflóra egészségére ható termékeknek, de a tendenciák arra mutatnak, hogy ez hamarosan változni fog, és a prevenció kerül előtérbe alkalmazásukkor.

Tarcza Orsolya
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés