hirdetés
hirdetés
2022. június. 29., szerda - Péter, Pál.
hirdetés

Melyik tetoválás okoz gyakrabban kontaktallergiát?

A tetováláshoz alkalmazott tűk króm- és nikkel-tartalma allergiakockázatot hordoz. Mindez kifejezettebb akkor, ha titán-dioxid pigment alapú festéket alkalmaznak a tetoválások elkészítéséhez.

hirdetés

Krómos, nikkeles tetováló tűk

A tetoválások elkészítéséhez alkalmazott tűk összetételében – azok savval és korrózióval szembeni ellenállóképességének a fokozása céljából – 6-8 százalékban nikkel, 15-20 százalékban króm is szerepel. Ezek a fémek allergiás reakciókat válthatnak ki. Amennyiben az említett fémek a tűből a bőrbe, onnan pedig a közeli nyirokcsomókba jutnak, akkor a T-limfociták közvetítésével IV-es típusú allergiás reakcióhoz, kontaktallergiához vezethetnek. 

Fém mikropigmentek találhatók a tetováltak bőrében és nyirokcsomóiban

Forrás: 123rf.com
Forrás: 123rf.com

Tetovált emberek elhalálozását követően a nyirokcsomóik és a bőrük nanoröntgenfluoreszcenciás vizsgálata kimutatta, hogy mind a bőrben, mind a nyirokcsomókban nikkel-, króm- és vas-mikropartikulumok találhatók. A fém mikropratikulumok közelében titán-dioxidot is kimutattak. Ez utóbbi, a titán-dioxid egy sokoldalúan használt fehér pigment, ami a tetoválásokban a megfelelő színtónus beállításában nyer szerepet.

A titán-dioxid „kioldja” a tűből a fémeket

Egy friss közlemény alapján úgy tűnik, hogy a tetováló festékek titán-dioxid pigment-tartalma hozzájárulhat ahhoz, hogy a tűkből több nikkel és króm váljon szabaddá, ilyen módon fokozva az allergiás reakciók rizikóját.

Szkenning elektronmikroszkópos vizsgálatok alapján azok a tetováló tűk, amikkel titán-dioxidos festéket szúrtak a bőrbe, az elhasználódás és a kopás jelentősebb fokát mutatták, mint az egyéb festékek injektálására használt tűk.

Egy német kutatócsoport kétféle tetoválófestéket – szén-alapút, illetve titán-dioxid-alapút – juttatott kísérletesen sertésbőrbe. A titán-dioxidos festék alkalmazását követően a szúrás környéken nagyobb mennyiségben lehetett az állatok bőrében króm-nikkel-vas partikulumokat kimutatni, mint a szénalapú festék beszúrása környékén.

A tű és a festék is befolyásol

A jelenleg bemutatott vizsgálati eredmények megerősítik azt a már jól ismert tényt, hogy a tetoválás egészségügyi kockázatokkal jár. A tetoválással összefüggő kontaktallergia kockázatának pontosabb megismerése érdekében szükség lenne olyan vizsgálatokra, amik a tűk és a festékek, illetve a kettő kölcsönhatásának a figyelembe vételével számszerűsítenék azt, hogy mekkora allergiaveszélyt hordoz egy-egy tetoválás elkészítése.

 

Forrás:

Particle and Fibre Toxicology

Dr. Budai Marianna
a szerző cikkei

(forrás: PharmaOnline )
hirdetés

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés