hirdetés
hirdetés
2022. november. 29., kedd - Taksony.
hirdetés

Meghosszabbítják a benzin- és az élelmiszerárstopot

A benzin- és az élelmiszerárstop meghosszabbításáról döntött a kormány, jelentette be a Miniszterelnökséget vezető miniszter szombaton Budapesten, a Kormányinfón.

hirdetés

Gulyás Gergely elmondta azt is, hogy a december 31-én lejáró kamatstopot is meg fogja hosszabbítani a kormány legalább fél évvel.

Közölte, a kormány minden megtesz, hogy olyan általános gazdasági helyzet legyen az országban, hogy ezeket az intézkedéseket – a rezsicsökkentéssel együtt fent lehessen tartani.

Azon véleményének is hangot adott, hogy ha az EU az energetikai szankciók kivezetéséről döntene, már másnap felére csökkenne a gáz és az olaj ára.

A kormány a jövő héten nyújtja be az Országgyűlésnek azokat a törvényjavaslatokat, amelyek az uniós kondicionalitási eljárás lezáráshoz szükségesek, közölte a Miniszterelnökséget vezető miniszter szombaton Budapesten, a Kormányinfón. Gulyás Gergely azt mondta, több hónapon át, különösen nyáron intenzív tárgyalások folytak az Európai Bizottsággal (EB), mára nyitott kérdés nem maradt.

A kormány az Európai Bizottság által kérteket vagy elfogadta, vagy ott ahol nem tudta elfogadni, sikerült mindkét félnek megnyugtató kompromisszumra jutni, tette hozzá. Elmondta, a kabinet szombati ülésén megtárgyalta és jóváhagyta ezeket a javaslatokat, amelyeket hétfőn és pénteken benyújt az Országgyűlésnek. A jogszabályok novemberben hatályba lépnek, azt követően szüntethetik meg a kondicionalitási eljárást, jelezte.

Semmiről nem mondtunk le, semmit nem töröltünk, csupán a beruházások megkezdését halasztottuk el, fogalmazott kérdésre válaszolva a budapesti egészségügyi beruházásokkal, a többi között a Dél-budai Centrumkórház építésével vagy a Szent János Kórház felújításával kapcsolatban.

Gulyás Gergely az egészségügyi intézmények rezsitámogatására vonatkozó kérdésre válaszolva kijelentette: olyan helyzet nem állhat elő, hogy kórházat vagy rendelőintézetet be kelljen zárni.

Gulyás leszögezte: semmilyen szigorítás nem történt az abortusztörvényben, ezen évek óta nem változtattak, ilyen értelemben a nők döntési joga is változatlanul szabad. Úgy folytatta: az Egészségügyi Szakmai Kollégium fogalmazott meg irányelveket és ezeket fogadja el a kormány. "Ez történt most is. Ez a nőknek a döntési szabadságát nem érinti".

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda épületében 2022. szeptember 17-én ( MTI/Illyés Tibor)
Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda épületében 2022. szeptember 17-én ( MTI/Illyés Tibor)

(forrás: MTI)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés