hirdetés
hirdetés
2021. június. 14., hétfő - Vazul.
hirdetés

Magyar fejlesztésű koronavírus elleni szer

A Növekedés.hu beszélgetett Kacskovics Imrével, az Innovációs és Technológiai Minisztérium égisze alatt működő Gyógyszerfejlesztési Konzorcium vezetőjével, az ELTE Immunológiai Tanszékének vezetőjével.

hirdetés

Majdnem négy hónapja, hogy létrejött a Covid-19 kezelésére szolgáló magyar gyógyszer fejlesztését célzó konzorcium. Pontosan milyen hatóanyagról van szó?

A kezdetektől egy olyan hatóanyagban gondolkodtunk, amely egyaránt képes semlegesíteni a vírust, valamint megelőző védelmet is nyújt, tehát alkalmas passzív immunizálásra is. Ehhez egy kétkomponensű, fehérjealapú készítményt fejlesztettünk, ami felfogható egy molekuláris csapdaként, mert ahhoz a tüskefehérjéhez kapcsolódik, amivel a vírus a sejtekhez kötődne, így viszont erre képtelen.

Azt már korábban nyilvánosságra hozták, hogy a készítmény legelső verzióját a konzorciumhoz tartozó Richter Gyógyszergyárban állították elő, és hogy a kémiai analitikai módszerekkel végzett vizsgálatok alapján az anyag megfelelőnek bizonyult. Megtörténtek-e már a laboratóriumi tesztek?

Valóban, első lépésként úgynevezett kémiai rendszerekben, vagyis kémcsőben igazoltuk, hogy a szer hatékonyan köti meg a vírus tüskefehérjéit. Az elmúlt hetekben azután állati sejttenyészetekben vizsgáltuk a gyógyszer hatékonyságát. Ezeket a teszteket már a Pécsi Tudományegyetem Jakab Ferenc vezette biztonsági laboratóriumában végezték, mert vizsgálat során sejttenyészeteket fertőztek meg koronavírussal, hogy lássák, hogyan hat rájuk a szer. A koronavírussal fertőzött sejttenyészetekben két-három nap elteltével kisebb-nagyobb lyukacskák képződtek, amelyek a sejtek pusztulására utaltak.

Abban az esetben azonban, ha a vírushoz hozzákeverték az általunk kifejlesztett hatóanyagot, és ezt követően öntötték azt a sejt felszínére, akkor a vírus nem tudta megfertőzni a sejteket. Ez azt jelenti, hogy a mi hatóanyagunk teljes mértékben semlegesíteni tudja a vírusrészecskéket, így azok semmilyen kárt nem tudnak okozni a sejttenyészetben. Jakab professzorék vizsgálatai szerint az összes általuk vizsgált hatóanyag közül ez a fehérje gátolja a leghatékonyabban a vírus fertőzőképességét. Ez óriási eredmény, hiszen a pécsi laboratóriumban már több mint 400 hatóanyagot vizsgáltak.

A teljes interjút a Növekedés.hu közli.

(forrás: Növekedés.hu)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés