hirdetés
hirdetés
2021. május. 07., péntek - Gizella.
hirdetés

Lehetőség a vállalkozások közötti korlátozott együttműködésre

A vállalkozásoknak össze kell hangolniuk a termelési készletek kezelését és forgalmazást annak érdekében, hogy ne minden vállalkozás egy vagy néhány gyógyszerre koncentráljon, míg más gyógyszerekből továbbra is keveset állítanak elő.

hirdetés

Az Európai Bizottság kiadott egy közleményt, amelyben versenyjogi szempontból útmutatást nyújt a koronavírus kapcsán kialakult helyzetben együttműködő vállalkozások számára. Közleményében a bizottság bemutatja, hogy kivételes jelleggel mely esetekben nem értékeli versenyjogsértőnek a vállalkozások összehangolt cselekvését a járványhelyzetre való tekintettel. Dr. Kocsis Márton, a CERHA HEMPEL Dezső és Társai Ügyvédi Iroda versenyjogi csoportjának vezetője szerint a bizottság enyhítése történelmi léptékű, és nagy segítséget jelenthet az egészségügyi rendszerek összeomlásának elkerülése érdekében.

A tömeges megbetegedések az ellátási láncok megszakadása, valamint az egyes termékek és szolgáltatások iránti kereslet hirtelen megnövekedése általános piaci sokkhoz vezettek, különösen az egészségügyi ágazatban.

Ezek a rendkívüli körülmények a szükséges orvosi és más egészségügyi termékek hiányához vezethetnek, amely a járvány terjedésével súlyosbodhat. Ez különösen azon gyógyszerekre és orvosi berendezésekre igaz, amelyeket a koronavírusos betegek kezelésére használnak. A vírus terjedéséből adódó ellátási vészhelyzetek az egészségügyi szolgáltatások területén kívüli más alapvető javak és szolgáltatások esetében is felmerülhetnek. E kivételes sokk kezelése és a hiányok időben történő kiküszöbölése érdekében szükség lehet a vállalatok magatartásainak gyors összehangolására a válság hatásainak leküzdése vagy legalábbis enyhítése érdekében. Ehhez adott esetben szükséges lehet a termelés átalakítására vagy növelésére a lehető leghatékonyabb módon.

Például a vállalkozásoknak össze kell hangolniuk a termelési készletek kezelését és a potenciális forgalmazást annak érdekében, hogy ne minden vállalkozás egy vagy néhány gyógyszerre koncentráljon, míg más gyógyszerekből továbbra is keveset állítanak elő. Ez az együttműködés rendes körülmények között ellentétes lenne a versenyjogi szabályokkal, kartell magatartásnak minősülne. Azonban egy olyan járvány esetén, mint a koronavírus, az ilyen koordináció megfelelő biztosítékokkal jelentős előnyökkel járhat a polgárok számára, tehát a bizottság háttérbe szoríthatja a versenyszabályok alkalmazását más közpolitikai célok elérése érdekében.

Fotó: archív
Fotó: archív

Az ideiglenes intézkedések célja, hogy útmutatást nyújtson a versenyellenes magatartások területén azoknak a vállalkozásoknak, amelyek átmenetileg hajlandóak az együttműködésre és tevékenységeik összehangolására a termelés leghatékonyabb növelése és különösen a sürgősen szükséges kórházi gyógyszerek kínálatának optimalizálása érdekében.

Különböző intézkedések járulhatnak hozzá a kereslet és a kínálat közötti szakadék áthidalásához. Ehhez szükséges lehet az olyan termékek termelésének rendkívül jelentős, gyors növelésére, amelyek nélkülözhetetlenek, azonban hiánycikkek (pl. maszkok). Ez más termékek gyártásának csökkenéséhez is vezethet, továbbá megkövetelheti a készletek újraelosztását, amihez szükséges, hogy a vállalkozások megállapodjanak az értékesítésre és a készletekre vonatkozó információk cseréjében / közlésében. A termelés növelése érdekében a vállalkozásoknak lehet, hogy át kell váltaniuk a nem alapvető fontosságú vagy nem hiányzó gyógyszerek (vagy más termékek) termeléséről a járvány kezeléséhez szükséges gyógyszerek (vagy más termékek) termelésére. Ezenkívül a kibocsátást tovább és hatékonyabban lehetne növelni, ha egy adott helyszínen csak egy gyógyszert állítanának elő (szemben a különféle termékek közötti termelésváltással, amely a gépek időigényes tisztítását igényli stb.), egyensúlyba hozva a méretgazdaságosságot, azzal, hogy el kell kerülni az adott termelési helyszínre való túlzott mértékű támaszkodást is.

A vállalkozásoknak rendes körülmények között maguknak kell értékelniük megállapodásaik és gyakorlataik jogszerűségét. A rendkívüli helyzetre való tekintettel a bizottság – eddigi gyakorlatától teljesen eltérő módon – kapcsolatba léphet az ilyen vállalatokkal és a kereskedelmi szövetségekkel, hogy segítse az együttműködési tervek jogszerűségének felmérését és megfelelő biztosítékok kidolgozását a hosszabb távú versenyellenes hatásokkal szemben. A közlemény bemutatja azokat a fő kritériumokat is, amelyeket a bizottság követ majd a lehetséges együttműködési projektek értékelésekor.

A legtöbb esetben elegendőnek bizonyult a szóbeli útmutatás, amelyet a bizottság a vállalkozásoknak adott az elmúlt hetekben. A bizottság ugyanakkor szokatlan módon szintén kész arra, hogy kivételesen írásbeli megerősítést (megerősítő levelet) nyújtson a társaságoknak azon egyedi együttműködési projektekkel kapcsolatban, amelyeket gyorsan végre kell hajtani a koronavírus okozta krízis hatékony kezelése érdekében, különösen, ahol továbbra is bizonytalan, hogy az ilyen kezdeményezések összeegyeztethetőek-e az uniós versenyjoggal. A Versenypolitikai Főigazgatóság már létrehozott egy weboldalt és egy This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. is, ahol lehetőség van informális útmutatás kérésére.

A bizottság hangsúlyozta azt is, hogy ezen kivételes körülmények között minden eddiginél fontosabb, hogy a vállalkozások és a fogyasztók versenyjogi védelemben részesüljenek. Ezért továbbra is szorosan és aktívan nyomon követik majd a releváns piaci fejleményeket, hogy felderítsék azokat a vállalkozásokat, amelyek kihasználják a jelenlegi helyzetet, akár versenyellenes megállapodások megkötése, akár erőfölénnyel való visszaélés révén. A CERHA HEMPEL szakértője arra figyelmeztet, hogy fentiek értelmében továbbra sincs általános versenyjogi moratórium, továbbra is szigorúan tilos a kartellezés, és az erőfölényes vállalatoknak is kiemelten kell figyelniük arra, hogy magatartásuk jogszerű maradjon.

Elsősorban az orvosi szektorban (gyógyszergyártás, orvostechnikai eszközök, védőfelszerelések gyártása stb.) tevékenykedő vállalatok számára lehet célszerű élni a bizottság által lehetővé tett jogszerű kooperáció lehetőségével. Dr. Kocsis Márton ugyanakkor célszerűnek látja jogi szakértő felkeresését, aki segíteni tudja a közleményben lefektetett kivételes szabályoknak való megfelelést, továbbá a megfelelő biztosítékok kialakítását, annak érdekében, hogy a jelenleg elkerülhetetlen kooperáció a jogszerűség keretei között maradhasson.

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés