hirdetés
hirdetés
2021. május. 14., péntek - Bonifác.
hirdetés

Kovács Zoltán a CNN-nek: az oltás nem politikai kérdés

Az oltás nem politikai kérdés, hanem hatékonyság és megbízhatóság kérdése, hangsúlyozta Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár hétfőn a CNN amerikai hírtelevíziónak adott interjújában.

hirdetés

Az államtitkár arra a kérdésre, hogy miért használja Magyarország az Európai Unión kívüli vakcinákat, azt válaszolta: a kínai, valamint az orosz vakcinát is sok helyen alkalmazzák a világon, és Magyarország bízik a tudósaiban és orvosaiban, akik jóváhagyták ezeket az oltásokat. Kovács Zoltán úgy fogalmazott: "Nyilvánvaló, hogy az uniós stratégia, összehasonlítva az izraeli, vagy akár az amerikai stratégiával kudarcot vallott." A brüsszeli bürokrácia nem tudott gyors és azonnali döntéseket hozni, és legalább két hónappal lemaradtunk. Hozzátette: mindenki tudja, hogy a harmadik hullámmal szemben, amely jelenleg Magyarországot is sújtja, az egyetlen ellenszer az oltások ütemének felgyorsítása; "az a jó oltás, amit már beadtak".

Kovács Zoltán kifejtette: Magyarország az oltások beszerzésével kapcsolatban is tartja magát az európai előírásokhoz. Egyetlen szabályt sem szegtünk meg, hanem kiterjesztettük a stratégiánkat a nem nyugati forrásokra is. A magyar kormány várakozásai szerint mind az orosz, mind a kínai vakcina használatát néhány héten belül jóváhagyja az Európai Unió is. Jelenleg az idővel versenyzünk, mert az újabb koronavírus-variánsok gyorsabban terjednek, mint az eredeti vírus. Az államtitkár úgy fogalmazott: "a sürgősség határozza meg a magyar stratégiát." Azt látjuk a számokból, hogy a harmadik hullám lesz az eddigi legnehezebb.

Azzal kapcsolatban, hogy a magyar lakosság hogyan fogadta az orosz és a kínai vakcinát, Kovács Zoltán kifejtette: vannak akik szkeptikusak, de "azt látjuk: a magyarok megértik a lényeget, hogy az alól a pszichés nyomás alól, amelyben éltünk az elmúlt egy évben csak az oltás segítségével szabadulhatunk fel". Az államtitkár hozzátette: Orbán Viktor miniszterelnök, akit vasárnap oltottak be a kínai vakcinával, példát mutatott, hogy az országban minden elérhető oltás, amelyet magyar tudósok és orvosok engedélyeztek, megbízható és hatékony.

Arra a kérdésre, hogy Orbán Viktor miniszterelnök részéről válaszul a jogállamisági kritikákra politikai döntés volt-e a még az Európai Unió által nem engedélyezett keleti oltások használata, Kovács Zoltán azt mondta: minden a kormány által meghozott döntés politikai döntés.

(forrás: MTI)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés