hirdetés
hirdetés
2023. június. 04., vasárnap - Bulcsú.
hirdetés

Korunk egyik népbetegsége: életmódváltás kell!

A zsírmáj korunk népbetegsége. 2050-re, a tendenciák ismeretében, a zsírmáj talaján kialakult májcirrhosis következtében létrejött májelégtelenség lesz a májtranszplantációk 90%-ának az oka.

hirdetés

Hogyan jutottunk idáig?

A fejlett világban az elhízás a legnagyobb egészségügyi problémák egyike. Az elhízott emberek 90%-ának van zsírmája. A helyzetet súlyosbítja, hogy a probléma egyre fiatalabb korban jelentkezik. Látható, hogy a környezeti tényezőknek, egyrészről a túlzott kalória-, ezen belül a fokozott fruktózbevitelnek, illetve a kevés fizikai aktivitásnak van nagy szerepe. A megváltozott tápanyagbevitel mellett a bél mikroflórája (a mikrobiom) rossz irányba tolódik el, amely részben állandó éhségérzetet, illetve következményes vékonybél-áteresztő szindrómát okoz. Az utóbbi miatt kialakul egy alacsony szintű gyulladás a szervezetben. A másik gyulladáskeltő ok a zsigeri zsírszövet felszaporodása, amely számos gyulladáskeltő anyagot is termel. 

Mi is történik zsírszöveti szinten? 

A túlzott táplálékbevitel hatására a szervezet zsírraktározásba kezd. Ez a mechanizmus genetikailag determinált, és természetesen az állatvilágban is megtalálható. Ennek a túlélési mechanizmusnak az energiaraktározásban van szerepe. Vajon miért találta ki ezt a természet? A zsírmáj igen jó kalóriaforrás ínséges időkben. Például a vadludak a hosszú vonulásuk alkalmával a zsírmájukból nyerik az energiát. Ebből is láthatjuk, hogy a zsírmáj visszafejleszthető, ha kellő fizikai aktivitást végzünk. 

Vissza a zsírszövethez! Egy darabig a zsírszövet növekedését a vérerek tudják követni, de egy idő után vérellátási zavar, oxigénhiány és ezáltal nekrózis alakul ki, amely az immunrendszer részéről reakciót vált ki, a macrophagok az elhalt sejteket takarítják, ami ismételten tartós alacsony szintű gyulladást tart fenn.

Ne feledjük, hogy ez a zsír nemcsak a májban, hanem a szívizomban, a vesében, az erek falában, a pancreasban is lerakódik. Tehát az egész szervezet érintett. 

A NAFLD májcirrhosishoz, hepatocellularis májrákhoz, emésztőrendszeri malignus betegségekhez (colon-, oesophagus-, gyomor-, pancreas-), vese- és emlőrákhoz, illetve cardiovascularis betegségekhez vezethet. Ennyi probléma, betegség megelőzése lenne a cél.

A már kialakult problémák megoldására elengedhetetlen az életmódváltás.

A zsírmáj fokát és változását a zsírmájindexszel (fatty liver index – FLI) tudjuk meghatározni. Ez egy komplex algoritmus a nem alkoholos zsírmáj kockázatának becsléséhez.

Ez az index, amelyet prof. dr. Giorgio Bedogni vezetésével egy olasz kutatócsoport dolgozott ki, relatíve megbízható, ugyanis 95%-os bizonyossággal megmutatja, hogy a máj elzsírosodott-e. Ennek meghatározásához szükség van a BMI (testtömegindex), a derékbőség, a szérumtrigliceridek és a szérum-GGT ismeretére. Amennyiben az FLI ≥60, akkor 78%-os a zsírmáj kockázata. Amennyiben az FLI <20, akkor 91%-os a valószínűség, hogy nincs zsírmáj.

Validált szűrővizsgálat, ami a folyamat ellenőrzésére is alkalmas

Előretekintő tanulmányok azt mutatják, ha az FLI >60, a diabetes előfordulása nő.

Az életmódváltáshoz és a zsírmáj csökkentéséhez nyújt segítséget a Premium Diet és Hepashake program, amely magába foglalja a dietetikai tanácsadást, a mozgás beépítését a mindennapokba, a Bia testanalízist és a speciális gyógyászati célra szánt élelmiszerek biztosítását. 

A tápszer napi három alkalommal javasolt délben és este, majd utána zöldségek ehetők bármilyen formában, valamint ajánlott délben és este 1 evőkanál olívaolaj fogyasztása is. A kúra mellé 2000 NE D3-vitamin és probiotikum ajánlott. A két étkezés között minimum négy−hat óra szünet javasolt, mivel ilyenkor van körülbelül két óra, amikor az alacsony inzulinszint mellett a szervezetben zsírégetés jön létre.

Jelenleg nem létezik más megoldás a zsírmájra, mint a helytelen életmód megváltoztatása, amely élethossziglan magába foglalja az egészséges táplálkozást és a fizikai aktivitás növelését.


Saját tapasztalataim:

Összesen 27 páciens adatait feldolgozva az átlagos súlyvesztés két hét alatt 4,1 kg, a zsírvesztés 3 kg volt. A Hepashake diéta hatására átlagosan 24%-kal csökkent az FLI.

A Hepashake diéta jelentős segítség az út kezdetén. A kéthetes diéta után a további fogyókúrában is javasolt a páciens vezetése szakember által.

DR. LIPPAI GIZELLA, gasztroenterológus
a szerző cikkei

(forrás: Pharma Tribune)
hirdetés

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés