hirdetés
hirdetés
2023. február. 02., csütörtök - Karolina, Aida.
hirdetés

Kiszorította a hagyományos vényeket az e-recept

Okostelefonon is elérhetők lesznek a felhasználó egészségügyi dokumentumai, és az e-recept kiváltására is alkalmas lesz az alkalmazás, tudósít a VG Digital Health Summitról

hirdetés

Ma már a vények 99 százaléka e-recept, ez az öt éve létrejött Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér (EESZT) legismertebb szolgáltatása, átlagosan napi 800 ezret állítanak ki belőle az orvosok – tudósít a VG a 3. Digital Health Summitról.

A 2017 novemberében indult EESZT a koronavírus-járvány alatt megmutatta, hogy mind a döntéshozóknak, mind az állampolgároknak mennyire meg tudja könnyíteni az életét – jelentette ki az Egészséginformatikai Szolgáltató és Fejlesztési Központ (ESZFK) ügyvezetője. Szabó Bálint úgy fogalmazott, ha ez a rendszer most megállna, sokan bajba kerülnének, sőt „visszakerülnénk a középkorba” az egészséginformatika szempontjából.

Az idén ötéves e-egészségügyi szolgáltatási tér

  • mára mintegy kétmilliárd egészségügyi adatot tartalmaz,
  • 25 ezer szolgáltató csatlakozott hozzá,
  • a kiállított e-receptek száma napi 800 ezer körüli,
  • a lakossági portálra pedig naponta átlagosan 40 ezren jelentkeznek be

– sorolta az egyre növekvő számokat a szakember, aki arról is beszélt, hogy ma már a kiállított vények 99 százaléka elektronikus, s ez az EESZT legismertebb szolgáltatása.

A 2020-ban kirobbant koronavírus-járvány felgyorsította a rendszer megújítását, hiszen ekkor fejlesztették ki egyebek mellett a telemedicinális orvosi rendelést, az oltási időpont foglalásának a lehetőségét, a Covid-adatszolgáltatást, valamint az európai uniós Covid-igazolványt.

Folyamatban van az egyre többek által használt EESZT-mobilapplikáció funkcióinak a bővítése is. A változtatások várhatóan közeljövőbeli élesítése után a mobilokon elérhetők lesznek egyebek mellett a felhasználó egészségügyi dokumentumai, továbbá e-recept kiváltására és időpontfoglalásra is alkalmas lesz az alkalmazás.

(forrás: vg.hu)
hirdetés

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés