hirdetés
hirdetés
2021. május. 12., szerda - Pongrác.
hirdetés

Jönnek az új, innovatív gyógyszerek!

Két éves szünet után új gyógyszerek befogadásáról döntött a kormány, s közülük nem egy már hétfőn kapható lesz a patikákban.

hirdetés

Az immár szokásos úton, a péntek esti Magyar Közlönyben tette közzé a kormány az új gyógyszerek befogadásáról szóló döntését. Bár az érintettek tudták, hogy erre napokon belül sor kerül, mivel az anyagot titkosították, így még hozzájuk sem kerültek el az előterjesztések. A lényeg: 29 új gyógyszerrel illetve indikációval gyarapodik a betegek gyógyítására szánt eszköztár.

Forrás: 123rf.com
Forrás: 123rf.com

A készítmények, amelyek befogadásáról közel egy éve újabb és újabb hullámokban zajlottak a tárgyalások az emlő- és tüdődaganatok, a prosztatarák, a melanóma egyes fajtáinak, valamint a myeloma multiplex – a csontvelő plazmasejtjeinek, az ellenanyagokat termelő fehérvérsejteknek  rákos megbetegedése –, az ízületi gyulladásos megbetegedések, a sclerosis multiplex és Chron-betegség kezelésében jelentenek előrelépést. A 29 befogadás nem jelent 29 vadonat új medicinát, tudtuk meg az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesületének igazgatójától, Holchacker Pétertől. Közülük 22 tartalmaz új hatóanyagot, a többi esetében a már ismert és alkalmazott hatóanyag indikációs körének bővítésére került sor. A 29 gyógyszert összesen 36 indikációs körben lehet alkalmazni.  

Az új medicinák közül hét már hétfőtől patikai forgalomban is elérhető lesz, 70 illetve 100 százalékos ártámogatással. A többi tételes elszámolásba kerül, ezek közül azokra, amelyek új hatóanyagot tartalmaznak, közbeszerzést ír ki a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő. Azok azonban, amelyeknél csak az indikációs kör bővül, azonnal elérhetőek lesznek, hiszen ezek hatóanyagára már rendelkezik szerződéssel a NEAK.

A most befogadott termékek döntő többsége egyébként méltányossági alapon eddig is elérhető volt a rászorulóknak, ám csak külön kérelem esetén. Azzal, hogy most bekerülnek a támogatott gyógyszerek közé, lényegesen gyorsabbá, egyszerűbbé válik a hozzáférés, a társadalombiztosítás számára pedig a fokozott árkontroll jelent megtakarítást.

Horváth Judit
a szerző cikkei

(forrás: PharmaOnline)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés