hirdetés
hirdetés
2023. március. 31., péntek - Árpád.
hirdetés

Jelentősen visszaesett a fogamzásgátló tabletták forgalma

Magyarországon mintegy 30-35 százalékkal esett vissza a szájon át szedhető hormonális fogamzásgátló tabletták értékesítése darabszámban 10-15 éven belül, írja az Index.

hirdetés

A jelenség hátterében elsősorban a médiában és az interneten megjelenő, gyakran fals információk állnak. Ezen gyógyszerektől való félelem a teljes európai piacon megjelenik, és kedvezőtlen hatása van az értékesítésre – mondta az Indexnek Turek Péter, a Richter Gedeon Nyrt. nemzetközi nőgyógyászati üzletágának vezetője.

A Richter a világon a hormonális fogamzásgátló tabletta egyik legnagyobb gyártójává nőtte ki magát, az európai hormonálisfogamzásgátló-piacon pedig a 2. legnagyobb forgalmú gyógyszeripari cég. Nemcsak késztermék-előállításban, hanem a szükséges alapanyagok, a hormonok gyártásában is fontos szereplő, és ennek révén egyike a világ mindössze 5 cégének, mely saját szteroid-hatóanyagból gyárt készterméket.

A magyar gyógyszervállalat fejlesztette ki a világ első sürgősségi fogamzásgátlóját a WHO közreműködésével. Globálisan több mint 100 országba exportálják a Magyarországon gyártott különféle nőgyógyászati termékeket, amelyek a fogamzásgátláson túl többek között az endometriózis és a méhmióma kezelésére is alkalmasak. A hazai vállalat vezető az orális fogamzásgátlók piacán Magyarországon, de a teljes nőgyógyászati termékkört tekintve több közép-kelet-európai országban és egyes nyugat-európai országokban is, például Spanyolországban és Portugáliában is elmondhatja ezt magáról.

Világszerte több kutatás is folyik a férfiakat célzó fogamzásgátló gyógyszerek fejlesztésére. Turek Péter szerint az eddigi eredmények nem voltak izmosak, jelenleg azonban van egy-két olyan megközelítés, amely akár eredményes is lehet. A Richter ezeket a trendeket nagy figyelemmel követi, hiszen az innováció a cég egyik legfontosabb értéke, de egyelőre nem vesz ebben részt, és nem köteleződött el e terület iránt. 

(forrás: Index)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés