hirdetés
hirdetés
2021. június. 14., hétfő - Vazul.
hirdetés

Januártól biztonságosabb a piac?

A Magyar Idők szerint november 15-re felállhat az étrend-kiegészítők önszabályozó rendszere, és január 1-jétől már élesben is működőképes lesz.

hirdetés

Jelenleg több mint 14 000-féle étrend-kiegészítő kapható Magyarországon kapszula, rágó-, pezsgő- vagy sima tabletta, olaj, emulzió, folyadék, de még nyalóka formájában is. Számuk évről évre nő, az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) egy évtizeddel ezelőtt még csupán 208 ilyen terméket tartott nyilván.

Mivel az uniós szinten szabályozott keretrendszer miatt az étrend-kiegészítőkre vonatkozó szabályokat nem lehet szigorítani, az etikus gyártók és forgalmazók az önszabályozás mellett döntöttek.

A Hamisítás Elleni Nemzeti Testület, a Magyarország Étrend-kiegészítő Gyártók és Forgalmazók Egyesülete (Mékisz), a Magyar Gyógyszerészi Kamara, a Magyarországi Gyógyszergyártók Országos Szövetsége, valamint a Magyarországi Gyógyszer-nagykereskedők Szövetsége idén május elején tető alá is hozta azt a megállapodást, amelynek résztvevői garantálják, hogy aki gyógyszertárban vásárol ilyen termékeket, az biztosan megfelelő minőségű és biztonságos étrend-kiegészítőt kap. A Mékisz vállalta, hogy szúrópróbaszerűen ellenőrzi a nála regisztrált termékeket, a csatlakozó patikák listáját a kamara folyamatosan frissíti egy online felületen, ahol az összes csatlakozott cég adatai is elérhetők lesznek.

A lap úgy tudja, hogy az új rendszer a tervek szerint november 15-re feláll, és január 1-jétől már élesben is működőképes lesz. Az alapítók ezt követően is várják majd azonban a gyártók, importőrök, gyógyszer-nagykereskedők és a gyógyszertárak csatlakozását.

(forrás: Magyar Idők)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés