hirdetés
hirdetés
2021. május. 12., szerda - Pongrác.
hirdetés

Itt az emésztéssegítők szezonja

A recept nélkül kapható gasztroenterológiai készítmények kiskereskedelmi forgalma 2012. november és 2013. október között mintegy 12 milliárd forint, ami 5 százalékkal több, mint az előző évben.

hirdetés

A legnagyobb mértékű növekedést a görcsoldó, valamint a májra és epére használatos szerek érték el 23, illetve 10 százalékkal.  Többek között ezt állapítja meg a Nielsen fogyasztói információkat és ismereteket szolgáltató vállalat Kiskereskedelmi Indexe.

Decemberben különösen megnő a kereslet, az emésztést segítő szerek iránt. Éves forgalmukból tavaly is, tavalyelőtt is 10 százalékkal részesedett az év utolsó hónapja.

A recept nélküli gasztroenterológiai szerek fogyasztásából 33 százalékot az emésztést segítő termékek adnak. Második legnagyobb szegmens a hashajtóké, 19 százalékkal. Utánuk következnek a savlekötők 13 százalékkal, majd egyaránt 12 százalékos mutatóval a hasmenés elleni szerek és görcsoldók, végül a máj, illetve epe kezelését szolgáló készítmények 11 százalékkal.

Mennyiséget tekintve az emésztőrendszer (nyelőcső, gyomor, vékonybél, hasnyálmirigy, vastagbél, máj) kezelésére való vény nélkül kapható készítmények közül kiemelkednek az emésztést segítők évi 2,2 millió, és a hashajtók 2 millió eladott dobozzal.   

Kiemelkedően, 23 százalékkal nőtt a görcsoldók értékben mért forgalma, amit egyrészt az okoz, hogy emelkedett a nagyobb hatáserősségű, úgynevezett ‘forte’ termékek forgalma, másrészt élénk kereslet mutatkozott a kínálatban megjelent nagyobb kiszerelések iránt.

A főbb szegmensek – értékben mért – piaci részesedése (%)

Szegmens

2011. november-

2012. október

2012. november-

2013. október

Emésztést segítő

34

33

Hashajtó

19

19

Savlekötő

12

13

Hasmenés elleni szerek

14

12

Görcsoldó

10

12

Máj és epe

11

11

Forrás: Nielsen fogyasztói információkat és ismereteket szolgáltató vállalat

(forrás: Nielsen piackutató vállalat)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés