hirdetés
hirdetés
2021. május. 14., péntek - Bonifác.
hirdetés

Intoleranciák: ezért nem jut gyógyszerhez, akinek szüksége lenne rá

Számos, allergiás páciens nem jut hozzá a receptre felírt, potenciálisan életmentő gyógyszereihez, miközben mások szükségtelenül kerülnek el egyes élelmiszereket, számol be egy kutatásról az Origo.

hirdetés

A kutatás szerint majdnem kétszer annyi felnőtt gondolja magáról, hogy ételallergiája van, mint amennyinek valójában. A vizsgálatot az Egyesült Államokban végezték, de a szakértők szerint hasonló a helyzet a világ más országaiban is. A tesztek során azt találták, hogy már számos, allergiás páciens nem jut hozzá a receptre felírt, potenciálisan életmentő gyógyszereihez, miközben mások szükségtelenül kerülnek el egyes élelmiszereketszámol be az Origo.

A tanulmány rámutatott: az amerikai felnőttek körülbelül 11 százaléka szenved valamilyen ételallergiától, ami több mint 26 millió embert jelent. Közülük körülbelül 12 millió betegnek már felnőttként alakult ki az intoleranciája, amivel a kutatók hangsúlyozták: az allergia nem csupán a gyerekkorban kezdődhet.

A felnőttek táplálékallergiáinak növekvő problémája a kutatók szerint azonban szoros összefüggésben állhat az allergiás gyerekek számának drámai emelkedésével, amit az elmúlt húsz évben tapasztaltak.

Sokáig elsősorban a gyermekekkel kapcsolatos ételallergiára összpontosítottuk a kutatásainkat, és csak most kezdjük felfedezni, hogy a felnőtteknél is egyre növekvő problémáról van szó – mondta Gideon Lack, a King's College London gyermekgyógyászati ​​allergia professzora. – Fel kell ismernünk, hogy nagyobb figyelmet és erőforrásokat kell irányítanunk a felnőttek diagnosztizálására és kezelésére.

A Jama Network Open tudományos folyóiratban publikált tanulmány arra a felmérésre vonatkozik, amelyet a kutatók összesen több mint negyvenezer felnőtt részvételével végeztek az Egyesült Államokban. Ennek során a tesztalanyoktól megkérdezték, hogy van-e bármilyen ételallergiájuk, de kíváncsiak voltak az ehhez kapcsolható tünetekre is. Ezután a csapat felmérte, hogy a vélt allergiás reakciók mennyire „meggyőzőek".

Az eredményeink azt mutatták, hogy a leggyakoribb allergiás reakció a kagyló fogyasztása után lépett fel, amely a felnőttek 2,9 százalékát jelenti, míg a második helyen a tej, a harmadikon pedig a földimogyoró áll, ami a felnőttek 1,9 százalékát és 1,8 százalékát érinti. A résztvevők fele azonban az ételallergiás meggyőződése ellenére egyáltalán nem mutatott allergiás tüneteket.

(forrás: Origo)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés