hirdetés
hirdetés
2021. május. 12., szerda - Pongrác.
hirdetés

100-ra nőtt a befogadásra váró innovatív szerek száma

Hosszú vándorutat járnak be a gyógyszerek

Tavaly év végén 55 innovatív készítmény állt sorban, hogy az érintettek befogadásukról döntsenek, számuk ma már megközelíti a százat. Az innovatív gyógyszerek gyorsabb befogadása révén eredeti feladatához juthatna a méltányossági keret.

hirdetés

A múlt év vége óta húzódik több innovatív – többek között rosszindulatú daganatok kezelésére alkalmas – gyógyszer befogadása. Ebbe a csomagba főként azok a készítmények kerültek, amelyek jelentős számban fordultak elő az elmúlt években a méltányossági kérelmek között, nem véletlenül javasolták a szakemberek – az emberminisztériummal karöltve – befogadásukat a normál támogatási rendszerbe. Az említett csomag jelentős része egyébként tételes finanszírozásba került – volna, mert immár jó fél éve se híre, se hamva annak, hogy hol és miért akadt el a már réges rég végigtárgyalt, s több fórum – így minisztériumok – által jóváhagyott befogadási előterjesztés.

Mindezt azért érdemes most felidézni, mert bár az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesületének (AIPM) sajtótájékoztatóján csak érintőlegesen került szóba a fenti eset, annál többet lehetett megtudni arról, milyen lassú, kacskaringós és átláthatatlan utat jár be egy gyógyszer, mire végre eljut a betegekig. Ha – mint a fenti példa is mutatja – eljut egyáltalán. Minderről az AIPM frissen megválasztott elnöke, Vereckei Péter, s Holchacker Péter, az egyesület igazgatója beszélt.

Az előterjesztéseknek 11 stációt kell megjárniuk – a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelőtől, az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézeten, s mindenféle szakbizottságokon át, az EMMI-n keresztül a Pénzügyminisztériumig, majd egészen a Miniszterelnökségig –, s ekkor még emberfia nem látott akár egyetlen szemet sem a szóban forgó medicinákból. Bár hivatalosan 90 nap alatt kellene végig futtatni az ügymenetet – ez egyszer 90 napra meghosszabbítható, s további 180 napra a NEAK felfüggesztheti az eljárást –, ám ezeket a határidőket eddig még soha, senkinek nem sikerült betartania, többek között azért, mert a legfontosabb szereplőket, a Pénzügyminisztériumot és a Miniszterelnökséget semmiféle határidő nem köti.

Copyright: <a href='https://hu.123rf.com/profile_andreypopov'>andreypopov / 123RF Stock fotó</a>

Jelenleg annyit tudni, hogy új gyógyszereket utoljára 690 napja – 2016 július 15-én – fogadtak be, a betegekhez azonban e készítmények csak tavaly tavasszal jutottak el. Az időhúzásnak tudható be, hogy míg tavaly év végén 55 innovatív készítmény állt sorban, hogy az érintettek befogadásukról döntsenek, számuk ma már megközelíti a százat. A lassúságot dokumentálja az Európai Gyógyszergyártók Szövetségének (EFPIA) három évet felölelő felmérése is. Innen tudható, hogy míg a központi törzskönyvezést végző Európai Gyógyszerügynökség (EMA) a fenti időszakban 145 terméknek adott zöld utat, ebből alig negyven jutott el a hazai betegekhez, s közülük sok nem normatív, hanem egyedi méltányossági kérelem közbeiktatásával. Nem véletlen, hogy az AIPM által az új kormány számára megfogalmazott csomag egyik pontja az új terápiához való hozzáférés felgyorsítását javasolja.

Ehhez azonban elengedhetetlen a kassza konszolidálása. Csupán a V4-ekkel összehasonlítva az derül ki, hogy Szlovákiában és Csehországban lakosságszám arányosan több mint a dupláját költik gyógyszerre, mint Magyarországon. A konszolidáláshoz egyébként az AIPM kalkulációi szerint alig 30 milliárd forintra lenne szükség. Ezzel a többlettel – „új pénzzel” - a visegrádiak átlagának szintjére lehetne felfuttatni a nettó közkiadásokat. S amennyiben a gyógyszerkassza évről évre a GDP bővülésének arányában növekedne, megoldható lenne az új innovációk folyamatos hazai befogadása is. S ez talán helyrebillentené a méltányossági kasszát, amely jelenleg ahelyett, hogy kizárólag a valóban igen ritka betegségek kezelésére szolgáló úgynevezett árva (orphan, ultra-orphan) gyógyszereket biztosítaná a rászorulóknak, egyfajta menekülő útvonalként szolgál az új innovációra szoruló, leginkább onkológiai betegeknek.

Tavaly 12 ezer egyedi méltányossági kérelmet kellett elbírálni, s a fentebb már említett befogadás halogatása miatt e költségsor újból az egekbe szökhet, ami azzal a veszéllyel jár, hogy az eddig még soha nem alkalmazott – bár 2006 óta jogilag lehetővé tett –, a kassza túllépéshez szabott, sávos befizetésre kötelezzék a cégeket.

Az innovatív gyártók által készített javaslatcsomag egyébként a gyógyszercégeket sújtó, meglehetősen sokszínű adók újragondolását, racionalizálását is tartalmazza. Annál is inkább, mivel az éves befizetések összértéke egy-egy kormányzati ciklusban annyit tesz ki, mintha a gyártók finanszíroznák egy esztendő gyógyszerár-támogatását.

 

Gyártói befizetési kötelezettségek
A gyógyszercégeknek 2006 óta valamennyi gyógyszertárban eladott, ártámogatásban részesülő készítményük termelői árának 20 százalékát kell befizetniük. Emellé társul az úgynevezett spanyol adó 2012-től  (amely nevét az ötletadó országról kapta), amely minden, legalább hat éve közfinanszírozásban részesülő, patikában forgalmazott olyan terméket érint, amelynek nincs alternatívája a hazai piacon, vagyis nincs az adott készítménnyel megegyező hatóanyagú, beviteli formájú, eltérő márkanevű termék. Mértéke a termelői ár 10 százaléka. Ehhez társul az orvoslátogatók után fizetendő fejenként évi 5 millió forintos regisztrációs díj. További adóelem a támogatás-volumen szerződéseket érinti: ebben az esetben az innovatív készítmények befogadása során olyan szerződést kötnek a gyártóval, amelynek értelmében meghatározott forgalom fölött a vállalat visszafizeti a támogatás összegét. S végül – ugyancsak a 2006-os gyógyszer-gazdaságossági törvény életbe lépésétől létezik, bár gyakorlati alkalmazására eddig még soha sem került sor – az úgynevezett sávos kockázatmegosztás a gyártók és a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) között. Ennek értelmében a gyógyszerkassza 9 százalékos túllépésig a gyártók és a NEAK közösen finanszírozzák a hiányt, míg az efölötti deficitet kizárólag a gyártók állják.
Horváth Judit
a szerző cikkei

(forrás: PharmaOnline)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés