hirdetés
hirdetés
2021. május. 14., péntek - Bonifác.
hirdetés

KOVIDők – A kutató kérdez. A szakértő válaszol.

Hogyan működnek az mRNS-vakcinák?

December folyamán két mRNS alapú oltóanyag is forgalomba hozatali engedélyt kapott a SARS-CoV-2 koronavírus elleni aktív immunizálásra. A Pfizer és a BioNTech közös fejlesztéseként kidolgozott vakcina, illetve a Moderna gyógyszergyártó cég által fejlesztett oltás hatásossága és biztonságossága éppúgy bizonyított, mint bármely más engedélyezett gyógyszeré, sokakban mégis kételyeket ébreszt, hogy az mRNS-technológia rövidebb múltra tekint vissza, mint a hagyományos oltóanyagok. Van-e okunk tartani a védőoltástól? Vajon a vírus mutációja esetén is hatásos marad a vakcina vagy az Angliában felfedezett új vírusváltozat újabb kihívás elé állítja a fejlesztőket? A fontos gyakorlati kérdésekre dr. Pardi Norbert, a Pennsylvaniai Egyetem kutatója ad választ, aki dr. Karikó Katalin mellett aktívan részt vesz az mRNS-vakcina-technológia fejlesztésében.

hirdetés

KOVIDők – A kutató kérdez. A szakértő válaszol.

Közérthető tudományos információforrás mindenkinek.

Aki kérdez: Dr. Kintses Bálint biológus, a Szegedi Biológiai Kutatóközpont Biokémiai Intézetének tudományos főmunkatársa.

 

Az RNS technológia valóban újnak számít a klasszikus oltóanyag-fejlesztési technológiákhoz képest, de ténylegesen legalább 15–20 éve folynak a kutatások ezen a területen. A módszer előnyeit igen sok állatoltás és publikált adat alátámasztja. A szerzett tapasztalatok azt igazolják, hogy az mRNS alapú vakcinálás hatékonysága kiváló, és az oltás nem okoz súlyos mellékhatásokat. Kiemelendő, hogy az élő, legyengített vagy inaktivált kórokozót tartalmazó oltóanyagokkal ellentétben az mRNS-vakcina beadását követően még a gyengébb immunrendszerűek esetében sem tud kialakulni fertőzés.

Hogyan alakít ki védettséget?

Az mRNS-technológia a kórokozónak egy vagy néhány fehérjéjét célozza. Az oltóanyagban lévő mRNS a beadás után mindössze néhány napig vagy legfeljebb egy-két hétig van jelen a szervezetünkben. Az mRNS-t a sejtjeink felveszik, és ez alapján elkészítik azokat a fehérjéket, amik ellen az aktív immunválasz kialakul. Közben maga az RNS lebomlik, tehát a beadott molekula csak átmenetileg van jelen a szervezetben. Lényeges, hogy az oltóanyagban lévő mRNS nem tud beépülni a DNS-ünkbe, tehát az eljárás nem tekinthető géntechnológiának, mert egyáltalán nem változtatjuk meg a gazdaszervezet genetikai állományát. Nagyon fontos hangsúlyozni azt is, hogy az oltóanyag teljes egészében természetes alkotóelemekből áll, és a molekulák lebontásához szükséges enzimek mindegyike jelen van a szervezetben, tehát az mRNS tartós jelenlétével összefüggő toxicitás nem alakulhat ki az oltás beadása után.

MTI/Vasvári Tamás
MTI/Vasvári Tamás

Kialakulhat-e allergiás reakció, és ha igen, mennyire gyakori és mennyire súlyos jelenség az oltás kapcsán?

Az RNS-vakcináknak sincs több mellékhatásuk, mint bármilyen más védőoltásnak, de valóban fontos megemlíteni, hogy igen ritka esetekben – néhány tízezer közül 1 oltott egyénnél – felléphetnek allergiás reakciók. Ez azonban nemcsak az mRNS-vakcinák kapcsán fordulhat elő, hanem bármilyen más oltás esetén is. Az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy kétszázezer oltott közül talán 5-6 embernél jelentkezett allergiás reakció, ezt azonban minden érintettnél azonnal kezelni tudták, az allergiás folyamat teljes mértékben megszűnt. Ez indokolja egyébként azt az elővigyázatossági protokollt, mi szerint az oltás után 20–30 percig megfigyelés alatt tartják az oltottakat, így szükség esetén azonnal és helyben kezelhető egy ilyen nem várt esemény. Hangsúlyozni kell, hogy ugyanilyen allergiás reakciók bármilyen védőoltás beadásakor kialakulhatnak. Mivel most – érthetően – óriási figyelem összpontosul a COVID-19 megbetegedés elleni vakcinákra, a közvéleményben egy-egy ilyen ritka nemkívánatos hatás is fokozott aggodalmat kelthet, de valójában nem egyedi jelenségről van szó. Minden profilaktikusan alkalmazott oltásnál extrém fontos szempont a biztonságosság – ennek minden kétséget kizáró igazolása nélkül egyetlen oltóanyag sem kerülhet forgalomba.

A szokatlanul gyors vakcinafejlesztés adhat-e okot bármilyen aggodalomra?

A most engedélyezett mRNS-vakcinák esetében valóban nagyon rövid időkeretbe – gyakorlatilag kevesebb, mint egy évbe – sikerült összesűríteni mindazt, ami egyébként jellemzően 8–10 évig tart. Ennek elsősorban az az oka, hogy a pandémia miatti nemzetközi összefogásnak köszönhetően minden adott volt a folyamat felgyorsításához. Nagyon fontos hangsúlyozni, hogy a most engedélyezett mRNS-oltóanyagok hatásosságát és biztonságosságát pontosan ugyanolyan protokollok alapján, ugyanolyan kontrollos klinikai vizsgálatokban, ugyanannyi oltott egyén részvételével tesztelték, mint bármely más vakcinát, és az eredmények kiértékelése, a rendelkezésre álló adatok független értékelése is éppúgy zajlott, mint a gyógyszer-engedélyezés minden más esetében. Amit egyelőre nem tudunk, az a védettség hosszú távú alakulásának kérdése – erre értelemszerűen csak a széles körű alkalmazás során összegyűlő tapasztalatok adhatnak majd választ.

Hatásos lesz-e a vakcina azzal az új vírusváltozattal szemben, amit nemrég Angliában fedeztek fel?

Tudtommal – és ezt részben a saját kísérleteimre alapozom – a jelenleg fejlesztés alatt álló vakcinák az új vírusváltozattal szemben is védeni fognak. Nem tudunk olyan mutánsról, ami ellen nem véd a vakcina, és logikusan extrém csekély annak az esélye, hogy a fejlesztés alatt álló oltóanyagok egyáltalán ne nyújtsanak védelmet egy új vírusvariánssal szemben. Még ha esetleg meg is jelenne a jövőben olyan új mutáns, amivel szemben a mostaninál kisebb lenne az oltóanyag hatékonysága, akkor is nagyon fontos, hogy minél többen megkapják az oltást, hiszen a védőhatás akkor is nagyon jelentősnek tekinthető, ha történetesen nem 95 százalékos, hanem csak – tegyük fel – 70–75 százalékos lenne.

 

Forrás: KOVIDők – Pardi Norbert az RNS alapú vakcinákról (https://www.youtube.com/watch?v=0ZCfk98NRI8)

KOVIDők – A kutató kérdez. A szakértő válaszol.

Dr. Bokor Dóra, gyógyszerész, szakújságíró
a szerző cikkei

(forrás: KOVIDők)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés