hirdetés
hirdetés
2021. május. 14., péntek - Bonifác.
hirdetés

Hamarosan kinyithatnak a bezárt szabolcsi patikák

Várhatóan a jövő héten, de legkésőbb a hónap végén kinyitják azt a négy szabolcsi patikát, amelyek működtetőjével a megye kórházait tömörítő Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház vezetése tavaly mondta föl a szerződést.

hirdetés
Kapcsolódó cikkek

Legalábbis ezt tervezi a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház (SZSZBMK) vezetése, amely etikátlannak, rosszhiszeműnek és pánikkeltőnek tartja a szabolcsi patikákkal kapcsolatban megjelent információkat. Mint arról a Népszabadság nyomán a PharmaOnline is beszámolt, a kórház vezetése december végén felmondta a bérleti szerződést a 2010-ben alakult Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Egészségügyi Holding Patika Kft.-vel, s január 2-án a zárat is lecseréltették a négy gyógyszertárban, így a dolgozók nem tudtak munkába állni.

A híradások szerint a jelenleg még zárva tartott négy patikát január 6-án „visszafoglalni készült” a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Egészségügyi Holding Patika Kft. vezetése, erről azonban később letettek. A kft.-ben jelenleg 49 százalékos tulajdonos a korábban 90 százalékos tulajdonnal bíró magyar állam, a társaság másik fele a személyi jogos gyógyszerészeké.

Az ügyről a kft. ügyvezetője, Herpayné Holik Zsuzsanna korábban a Népszabadságnak azt mondta: az általuk bérelt patikahelyiségek tulajdonosa, a megye kórházait tömörítő Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház vezetése tavaly egyoldalúan fölmondta a cégükkel határozatlan időre kötött együttműködési szerződést, majd a Mangol Csilla  főigazgató által vezetett kórház fölszólította őket, hogy hagyják el a helyiségeket, mert nem kívánja meghosszabbítani a bérleti szerződésüket. Azt is megjegyezte, hogy a cég kiemelten magas bérleti díjat fizet.

A kft. december 30-án polgári peres eljárást kezdett, ami a kórházvezetés szerint is segíthet a tisztázásban. Mindazonáltal az SZSZBMK is további eljárásokat kezdeményezett – tudta meg a PharmaOnline Mangol Csilla főigazgatótól a témában csütörtökön tartott sajtótájékoztatót követően. Mint telefonos érdeklődésünkre elmondta: álláspontjuk szerint jogszerűen bontották fel a korábbi szerződést. Szerinte ezt tanúsítja az intézményfenntartó Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet is; a GYEMSZI főigazgatója november 6-án közölte, hogy jóhiszeműen és a szerződés szerint jártak el, s ezt december 9-én írásban is megrősítették.

Az, hogy a négy bezárt patika kórházi területen van, Mangol Csilla főigazgató szerint nem okoz zavart a betegellátásban. A helyzeten mindenesetre a gyógyszertárak újranyitásával igyekeznek javítani. Bár korábbi híradások szerint már január 15-én kinyitottak volna, egyelőre még nem kapták meg a szükséges engedélyeket, de erre Mangol Csilla szerint várhatóan a jövő héten, legkésőbb január végén lehetőség nyílhat.

A főigazgató azt is közölte, hogy körülbelül egy éven át igyekeztek megegyezni a patikákat működtető kft.-vel – sikertelenül. Azt a megjegyezést, hogy a kft. kiemelten magas bérleti díjat fizet, ugyancsak cáfolta a főigazgató. Tájékoztatása szerint 2013 januárjáig mindössze 2,5 millió forint éves bérleti díjat kértek a négy patikáért, amit később 13,8 millió forintra emeltek, ám ez szerinte a helyi viszonyok ismeretében még mindig nem számít kiemelten magasnak.

A cég az elmúlt három évben nem termelt osztalékot az intézménynek, ráadásul a raktárkészletek finanszírozásában például nagy szerepet vállalt az SZSZBMK, melyből 2012 óta mintegy 13 milliós tartozása van a kft.-nek, amit ugyancsak be fognak hajtani – mondta a főigazgató. Arra a kérdésünkre, mi vezetett ide, van-e személyes oka a történteknek, Mangol Csilla azt közölte, nincs személyes ügy. A vitatott szerződések az előző kórházvezetés idején köttettek, amelyek szerintük nem voltak megfelelőek. 

(forrás: PharmaOnline )
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés