hirdetés
hirdetés
2023. január. 30., hétfő - Martina, Gerda.
hirdetés

Hepatitisz – mikor oltassunk és miért?

A hepatitis július 28-i világnapja alkalmából a Duna Medical Center belgyógyásza, dr. Schandl László összegyűjtötte mindazt, amit a betegséget okozó vírusokról és a megelőző oltásokról tudni kell.

hirdetés

Hepatitisznek nevezzük a vírusos fertőzés során kialakuló akut vagy krónikus májgyulladást. A betegséget okozó vírusnak több típusa van. Az egyes vírusok határozzák meg a vírus terjedésének módját, a betegség kialakulásának kockázatát, lefolyását, és a fertőzés megelőzésének lehetőségeit. Védőoltással ma a hepatitisz A és a hepatitisz B fertőzés megelőzhető, a hepatitisz C fertőzésre pedig már létezik gyógyszeres terápia.

Hepatitisz A

A hepatitisz A fertőzés a gyomor-bél rendszer útján terjed, így elsősorban a szennyezett víz vagy étel fogyasztása során fertőződhetünk meg. Külföldre történő utazást ezért javasolt az A típus elleni oltás, főleg azok számára, akik tengerparti utazást terveznek.

Mire figyeljünk?

Külföldi utazás során érdemes olyan éttermeket választani, ahol láthatóan a hazaihoz hasonló higiénés normákat követnek. Együnk jól átsütött ételeket, kerüljük a nyers húsokat, tengeri halakat, herkentyűket. Csapvíz helyett igyunk palackozott vizet, és vigyázzunk a jégkockákkal, hiszen azok általában csapvízből készülnek. Alaposan mossuk meg a vásárolt zöldségeket, gyümölcsöket is! Ha gyermekkel utazunk, jó, ha tudjunk, az oltás 12 hónapos kortól adható.

Mik a tünetek?

A hepatitisz A okozta májgyulladás sok esetben tünetmentesen zajlik, de előfordulhat láz, fáradékonyság, étvágytalanság, ízületi fájdalom, jellemző tünetei a sárgaság, világos széklet, sötét vizelet, vagy például bőrviszketés.

Hepatitisz B

A hepatitisz B vírus vérrel illetve testnedvekkel, így elsősorban egészségügyi beavatkozás vagy szexuális útján terjed, de egy apró bőrsérülésen keresztül is fertőződhetünk. Az oltás akár 1 éves kortól kérhető, külföldi utazás, vagy veszélyeztetett gyermek részére, így a hepatitisz B fertőző beteggel egy háztartásban élők esetében is.

Mire figyeljünk oda?

Ha külföldre utazunk, érdemes magunkat beoltatni, főleg, ha olyan helyen kirándulunk, ahol a fertőzés veszélye magasabb, hiszen ekkor egy apró sérülés útján is elkaphatjuk. Veszélyeztetett csoportba tartoznak az egészségügyi dolgozók is, ezért az ő esetükben a védőoltás kötelező, és a védettségi szintet is gyakran ellenőrizni kell. A hepatitisz B vírust hordozó kismama gyermeke is fertőzött lesz, ha a születést követően az újszülött nem részesül védőoltásban, ezért a terhesgondozás során a leendő anyánál minden esetben szükséges az erre irányuló vizsgálat. Hepatitisz B veszélyeztetettek még az intravénás drogélvezők, és azok, akik szexuális partnerüket gyakran váltogatják, különösen, ha az együttlét során nem használnak gumióvszert.

Mik a tüntetek?

Az akut szakaszban a májgyulladás tünetei hasonlóak a hepatitisz A fertőzés során észleltekhez, de a lefolyás súlyosabb. Amennyiben a tünetek 6 hónapon túl is fennállnak krónikus májgyulladásról beszélünk, ez az esetek 5-10 százalékában alakul ki. A krónikus májbetegség ritkán gyógyul meg, általában élethosszig fennáll, növelve a májzsugor, illetve a májrák kialakulásának kockázatát.

Hepatitisz C

A Hepatitisz C is testnedvekkel, elsősorban vér útján terjed, bár nemi úton való terjedés kockázata alacsonyabb, mint a hepatitisz B vírus esetében.

Kik a veszélyeztettetek?

A hepatitisz C kapcsán elsősorban az intravénás kábítószer-élvezők, de a tünetmentes betegek környezetében élők is veszélyeztetettek. Szerencsére napjainkban a szűréseknek köszönhetően az egészségügyi ellátás, pl. vérátömlesztés útján, dialízis kezelés során vagy transzplantációt követően kialakuló fertőződések nem fordulnak elő.

Mik a tünetek?

Az akut fertőzés gyakran tünetmentes, körülbelül a betegek 10%-ánál mutatkoznak a májgyulladás tünetei. A betegség azonban 80-90%-ban krónikus májgyulladásba fordul át és a legtöbb esetben csak ebben a stádiumban diagnosztizálják. A hepatitisz C fertőzés során kialakult, kezeletlen krónikus májbetegség következtében májzsugor és májrák alakulhat ki. Védőoltással a betegség nem előzhető meg, azonban jelenleg már kezelhető specifikus vírus ellenes gyógyszeres terápiával.

(forrás: Duna Medical Center)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés