hirdetés
hirdetés
2023. január. 30., hétfő - Martina, Gerda.
hirdetés

Hepatitis C: korszerű terápiával 2-3 hónap alatt meggyógyítható

Védőoltás ugyan nincs, a korai felismerés azonban kulcsfontosságú, sokat fejlődött ugyanis a terápia. A korszerű gyógyszeres kezelésnek köszönhetően akár 2-3 hónap alatt meggyógyulhat a páciens.

hirdetés

Mintegy 70 ezren szenvednek idehaza Hepatitis C-ben, ám az érintettek csaknem fele nem is tudja, hogy fertőzött, miközben másoknak is tovább tudja adni a kórt – ismertette dr. Werling Klára. A Semmelweis Egyetem II. Sz. Belgyógyászati Klinikájának egyetemi docense hangsúlyozta, az influenzához hasonló, általános tünetekkel járó, vér útján terjedő betegség kezelés nélkül krónikus májbetegséget, májzsugort, vagy akár májrákot is okozhat. 

A Hepatitis C vér útján fertőz, tévhit tehát, hogy tüsszentéssel vagy csókkal el lehet kapni. Védőoltás jelenleg még nem áll rendelkezésre, így a viszonylag általános, influenzához  hasonló tüneteket érdemes komolyan venni: gyengeség, fáradékonyság, étvágytalanság esetén javasolt mielőbb orvoshoz fordulni – mondta Werling Klára, kiemelve, hogy sokszor tünetmentes a beteg, ráadásul itt, a Hepatitis B-vel ellentétben a besárgulás sem jellemző.

A diagnózisalkotás gyors, újbegyből vagy nyálból vett minta alapján 15-20 perc alatt megvan az eredmény, ami ha pozitív, mindenképpen további vizsgálatok szükségesek. A fertőzöttséget akkor lehet mindent kétséget kizáróan kijelenteni, ha az ún. PCR-reakció vizsgálat pozitív lesz. Az általános laborvizsgálat során kimutatott magasabb májenzim szint is segíti a kórkép felismerését. Ilyenkor érdemes 3-4 hónap múltán megismételni a vizsgálatot, és ha akkor is magasabb az érték, javasolt ellenagyagszűrést végezni – mondta Werling Klára kiemelve, hogy a vírus a fertőzést követően 2-25 hetes lappangási idő után betegít meg és okoz tüneteket, az ellenanyagot pedig 6-8 hét után tudják kimutatni. 

Az egyetemi docens kiemelte, sokat fejlődött a terápia az elmúlt időszakban. Korábban ún. interferonos kezelést alkalmaztak, ami az 1 éves terápia esetén is mindössze 40-45 százalékban bizonyult hatékonynak, ráadásul olyan mellékhatásokat okozott mint a depresszió, a láz, a fogyás, az ízületi- vagy izomfájdalom. Ezzel szemben ma már elérhető az ellenanyagmentes gyógyszer, amely 2-3 hónap alatt teljes gyógyuláshoz vezet a páciensek 95-100 százalékánál, ráadásul pszichés és testi mellékhatások nélkül, közli az egyetem honlapja.

(forrás: semmelweis.hu)
hirdetés

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés