hirdetés
hirdetés
2022. június. 29., szerda - Péter, Pál.
hirdetés

Hatásosabbnak tűnik a Szputnyik az omikron ellen, mint a Pfizer

Egy kis mintás, előzetes laboratóriumi vizsgálat kimutatta, hogy az orosz Szputnyik V- vakcinával beoltott emberek Omikron-neutralizáló antitestjeinek szintje nem csökkent olyan mértékben, mint azoké, akik a Pfizer oltását kapták, írja a Napi.hu.

hirdetés

A közös orosz-olasz vizsgálat - amelyet a Szputnyik V-t külföldön forgalmazó Orosz Közvetlen Befektetési Alap finanszírozott - a különböző oltóanyagokat kapott emberek vérszérumát hasonlította össze. A tanulmány - amely szakértői véleményezése és ellenőrzése még hátra van - kimutatta, hogy a Szputnyikkal beoltott emberek 74,2 százalékának, a Pfizer/BioNtech vakcinával beoltottak vérének 56,9 százalékában találtak omikron-specifikus semlegesítő antitesteket. 

Az előzetes vizsgálatot az olaszországi Spallanzani Intézet és a Szputnyik V vakcinát kifejlesztő moszkvai Gamaleya Intézet tudósai végezték.

A kutatók elmondták, hogy a vakcina második adagja után három-hat hónappal vett minták azt mutatták, hogy a két adag Szputnyik V. vakcinát kapóknál az antitestek szintje ellenállóbb volt az omikron ellen, mint a Pfizerrel beoltottaknál. A vizsgálatban 51, a Szputnyik V-vel beoltott személy és 17, a Pfizer vakcina két oltása után beadott személy vett részt – írja a Napi.hu.

(forrás: Napi.hu)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés