hirdetés
hirdetés
2023. március. 31., péntek - Árpád.
hirdetés

Hamarosan három, Covid-terápiában alkalmazható gyógyszer is elkészülhet

A Merck, a Pfizer és a Roche is heteken belül végez három olyan gyógyszerjelölt klinikai vizsgálatával, amelyek alkalmasak lehetnek a koronavírusos betegek kezelésére, írja a Napi.hu.

hirdetés

A kísérleti vírusellenes gyógyszerek betölthetnének egy olyan szerepet, amelyet a vakcinák nem tudnak: a már fertőzött emberek gyorsabb felépülését segíthetik. Talán még azt is meg tudják akadályozni, hogy az emberek egyáltalán megbetegedjenek.

Ezek a szájon át szedhető gyógyszerek megváltoztathatják azt, hogy az orvosok hogyan kezelik az enyhe és közepesen súlyos koronavírusos betegeket. Bár a gyógyszeripari óriások kutatásait nagy érdeklődés övezi, ne várjon senki csodaszereket: ha ezek az antivirális készítmények valóban működnek és biztonságosak - ami még nem derült ki -, akkor valószínűleg csak bizonyos körülmények között segítenek. Az ezeken a gyógyszereken dolgozó tudósok szerint valószínűleg korai kezelésként fognak a legjobban működni, ami azt jelenti, hogy a súlyosan beteg embereknek nem sok hasznát veszik majd, írja a Business Insider nyomán a Napi.hu.

A molnupiravir kapszulái készülhetnek először: a Merck és a Ridgeback Biotherapeutics által kifejlesztett vírusellenes gyógyszer vizsgálati eredményei már októberben megérkezhetnek. Nemrégiben a vállalat szóvivője a Business Insidernek azt mondta, hogy az eredmények hivatalos ütemterve 2021 vége előttre szól.

A vírusellenes szert eredetileg az influenza kezelésére fejlesztették ki, a vállalat 2020 júliusában licencelte a gyógyszert a Ridgeback Biotherapeutics nevű kis miami biotechnológiai vállalattól. A Egyesült Államok kormánya nagyon bízik a molnupiravirben, júniusban beleegyezett, hogy 1,7 millió ember kezelésére elegendő tablettát vásárol. Az 1,2 milliárd dolláros üzlet attól függ, hogy az Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal engedélyezi-e a kezelést.

A Merck most fejez be egy vizsgálatot, amelyben 1850, enyhe vagy közepesen súlyos Covid-19-ben szenvedő önkéntes vesz részt, akik véletlenszerűen molnupiravir- vagy placebo-tablettákat kapnak. A fő cél annak megállapítása, hogy a molnupiravirt kapó betegek közül kevesebb kerül-e kórházba vagy hal-e meg 29 nap után a placebót kapókhoz képest.

A svájci gyógyszergyártó, a Roche egy AT-527 nevű nukleozidot  vizsgál az Atea Pharmaceuticals nevű bostoni kis biotechnológiai vállalattal közösen. Ezt a gyógyszert a világjárvány kitörése előtt a hepatitis C vírus elleni szerként kutatták. Egy kisebb klinikai vizsgálat júniusban bejelentett előzetes eredményei azt mutatták, hogy a gyógyszerben van potenciál, de a következő adatok már pontosabb képet adhatnak a hatékonyságáról. A Roche az év vége előtt várja a placebós összemérésből.

Végül ott van a Pfizer vírusellenes gyógyszere, amely kissé másképp hat: blokkol egy proteáz enzimet, amely kulcsszerepet játszik a vírus RNS-másolási, vagyis szaporodási folyamatában.

(forrás: Napi.hu)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés