hirdetés
hirdetés
2021. május. 12., szerda - Pongrác.
hirdetés

Gyógyulást ígértek...

Az Origo a Gazdasági Versenyhivatal fogyasztóvédelmi irodájának vezetőjével, Grimm Krisztinával beszélgetett.

hirdetés

Csak az elmúlt hetekben háromszor büntetett a Gazdasági Versenyhivatal, mert egy étrend-kiegészítőket, vitaminokat forgalmazó cég a reklámokban azt ígérte: megelőzi a betegségeket a termékük, sőt, akár gyógyítja is. Az egyik vitamin forgalmazója pedig úgy hirdette a termékét, hogy ha azt a vitamint szedi a gyerek, nem baj, ha nem eszik változatosan és egészségesen.

Milyen hibát követhet el a forgalmazó, amikor reklámozza az étrend-kiegészítőjét vagy a vitaminját?

Arra fel kell hívni mindig a figyelmet, hogy ezek mind élelmiszerek. Az élelmiszer termékkategórián belül megkülönböztetjük az általános közfogyasztásra szánt élelmiszereket, amelyek közé a csupán bejelentésköteles (azaz nem engedélyezéshez, hanem pusztán regisztrációhoz kötött) étrend-kiegészítők is tartoznak, valamint a különleges táplálkozási célú élelmiszerek, ezek egy csoportját alkotják például a speciális gyógyászati célra szánt tápszerek. Ez utóbbi termékkategóriába tartoznak a kemoterápiás vagy sugárkezelésben részesülő rákos betegek speciális étrendjébe tartozó tápszerek.

A gyártók és forgalmazók azonban – egyes kivételektől eltekintve – nem tulajdoníthatnak ezeknek sem semmilyen gyógyító, terápiás vagy preventív hatást. A különleges táplálkozási célú élelmiszerek vonatkozásában tehető reklámállításokat egyedi engedélyezési eljárás lefolytatása után lehet alkalmazni. Az OGYÉI egyik főigazgatóságaként működő Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet nyilvántartást vezet a honlapján a különböző típusú élelmiszerekről, valamint azok forgalmazási és reklámozási szabályairól. Ezek a nyilvántartások, listák a fogyasztók számára is hasznosak.

Ha valaki vesz bármilyen étrend-kiegészítőt, esetleg még csak étrend-kiegészítőként sem nyilvántartott egyéb élelmiszert, amelyet még nem ismert azelőtt, mindig kérdezze meg az orvosát, hogy milyen hatással lehet az adott szer az ő szervezetére. Ha azzal reklámoznak egy táplálékkiegészítőt, hogy kizárólag természetes növényi anyagokból készült, gondoljunk arra, hogy bizonyos növények gyógyszerekkel együtt alkalmazva allergiás tüneteket is kiválthatnak. Vagyis nem feltétlenül javulást, hanem inkább állapotromlást okozhatnak. Indítottunk egy honlapot is a kampány keretében, a gondoljavegighiggadtan.hu-t, amelyben részletesen leírtuk, hogy mire érdemes figyelniük a vásárlóknak – itt nemcsak az étrend-kiegészítőkről van szó, hanem más megtévesztő hirdetésekről is.

A teljes információ

(forrás: origo)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés