hirdetés
hirdetés
2023. február. 03., péntek - Balázs.
hirdetés

Állásfoglalást adott ki a kamara a gyógyszerek csomagküldő és házhoz szállítási gyakorlatával kapcsolatban

Gyógyszert az internetről: előnyök és hátrányok

A személyes gyógyszerészi tanácsadás hiánya önmagában is kockázatokat hordozhat és negatívan befolyásolhatja a biztonságos gyógyszeres terápiát, írja a Gyógyzóna.

hirdetés

Az internetes gyógyszervásárlás előnyei hasonlóak az összes többi online vásárláshoz, ilyen például az árak gyors összehasonlításának lehetősége, akciók átláthatósága, egyszerűen áttekinthető termékválaszték stb. Mindez már hazánkban is kézzelfogható jelenség, de itthon csak a recept nélkül megvásárolható gyógyszereket találjuk meg webpatikát is működtető gyógyszertárak virtuális polcain.

Számtalan veszéllyel és direkt egészségkárosító kockázattal járhat az, hogy az online tér óriási és határtalan, így sajnos jelentősen meghaladja a törvénytelen és gyakran hamis termékeket forgalmazó felületek száma a legálisan működő versenytársaikét, írja a gyógyszerész a Gyógyzónán.

Nem nehéz kitalálni, hogy az internetes gyógyszervásárlás jelenlegi legnagyobb kihívása az, hogy miként szoríthatóak vissza, illetve kerülhetők el a nem megbízható forgalmazók. A megoldás a lakosság és a betegek részéről a körültekintő és tudatos online vásárlási hozzáállás, amihez ne feledjük az alábbi információkat és tanácsokat!

  • Receptköteles gyógyszer Magyarországon nem vásárolható interneten keresztül legálisan, külföldi forrásból sem!
  • Külföldi vállalkozások által interneten kínált, bármilyen gyógyszer biztonságossága és a forgalmazásuk szabályszerűsége nehezen ellenőrizhető hazánkban; így ha valaki az internetes vásárlás mellett dönt, akkor magyar gyógyszertárak által hivatalosan működtetett webpatikák polcait böngéssze csak a már jól ismert, recept nélkül megvásárolható gyógyszerek és egyéb patikai termékek után!
  • Ne feledjük, hogy bármilyen praktikusak az online lehetőségek, még mindig (járvány idején is) elsősorban a személyes gyógyszertári találkozások tudnak segíteni az esetleges gyógyszerelési problémák elkerülésében, felderítésében!

A Magyar Gyógyszerészi Kamara állásfoglalása a gyógyszerek házhoz szállításáról.

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés