hirdetés
hirdetés
2023. február. 02., csütörtök - Karolina, Aida.
hirdetés

Greskovits Dávid: Nincs gyógyszerhiány, problémák viszont igen

Gyógyszerhiányról és áremelkedésről is beszélgetett Greskovits Dáviddal, a Magyarországi Gyógyszergyártók Országos Szövetségének elnökével a növekedés.hu.

hirdetés

A gyógyszertárban egyre mélyebbre kell a zsebünkbe nyúlni a kasszánál. Korábban számos európai gyártó megkongatta a vészharangot, szerintük a túlságosan magas villamosenergia árak miatt akár egyik-másik generikus gyógyszer gyártása is leállhat a közeljövőben. A Medicines for Europe lobbiszervezet szeptemberben nyílt levelet küldött az Európai Unió tagállamainak energia- és egészségügyi minisztereihez, amelyben azt írták, az európai gyógyszergyárak tízszeres áron jutnak hozzá a villamos energiához, miközben a nyersanyagköltségeik is megemelkedtek 50-160 százalékkal.

Logikus tehát, hogy a tejtermékekhez, pékárukhoz hasonlóan a gyógyszerek forgalmazására is rányomja bélyegét a válság. Ehhez képest meglepő kijelentést tesz Greskovits Dávid, aki a növekedés.hu-nak azt állítja, hogy Magyarországon nincs gyógyszerhiány. A Magyarországi Gyógyszergyártók Országos Szövetségének (MAGYOSZ) elnöke azzal érvel, hiánycikkről akkor beszélhetünk, ha valamilyen termékhez, vagy annak helyettesítőihez nem jut hozzá a beteg, márpedig erről szó sincs.

Termékhiány viszont előfordul, ez általában akkor jelentkezik, ha a forgalmazók valamilyen okból kifolyólag nem tudják  forgalmazni egyes készítményeiket, mutat rá Greskovits Dávid hozzátéve, ez leginkább akkor történik meg, ha a gyártók stratégiailag átgondolt döntései nyomán egy-egy termék lekerül a polcról a magyarországi gyógyszertárakban.

(forrás: Növekedés.hu)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés