2022. október. 06., csütörtök - Brúnó, Renáta.

Foghúzás véralvadásgátló kezelés során

A foghúzás már önmagában is igen kellemetlen, ám sok kérdés vetődhet fel akkor, ha a beteg véralvadásgátló terápiában is részesül. Prof. dr. Blaskó György, a Trombózis- és Hematológiai Központ véralvadási specialistája elmondja, mit kell ilyen esetekben tenni.

Terápiás és preventív célzattal egyaránt sokan alkalmaznak különböző véralvadásgátló készítményeket, ezek a páciensek tartanak a foghúzástól, és más fogászati beavatkozástól.

Nem mindegy, milyen fogat húznak ki

Hogy szükséges-e kihagyni a véralvadásgátlót vagy sem a foghúzás idejére, attól függ, hogy mennyi vérzéssel jár a művelet. Ha a fog már eleve laza, ráadásul egygyökerű, úgy nem szükséges felfüggeszteni a terápiát. Ám ha többgyökerű, és erősen kapaszkodik, nehezebb az eltávolítása, úgy meglehet, hogy fel kell függeszteni a gyógyszert szedését.

Nem mindegy, milyen véralvadásgátlót használ

A különböző készítmények hatásmechanizmusa és –tartalma eltérő, így a fogászati kezeléssel kapcsolatos javallatuk is.

A régi típusú véralvadásgátlóval kezelt beteg foghúzás és egyéb fogászati kezelés előtt ellenőriztesse az INR szintjét, hiszen, ha az 3,5 felett van, úgy vagy más dózisra kell áttérni, vagy LMWH injekcióra lesz szükség. Intézeti beutalás is javasolt lehet, ha a páciensnek olyan társbetegségei vannak, amelyek szintén befolyásolják a véralvadást.

NOAC szerek esetén erre figyeljen

Amennyiben új típusú véralvadásgátlót szed (NOAC) a beteg, úgy lehetőleg a fogászati kezelés előtt több mint 1-3 órával vegye be a készítményt, de a legjobb, ha a fogászati kezelés közvetlenül a gyógyszer bevétele előtt történik. Ha a hátsó moláris fogak kihúzásáról, vagy állkapocsműtétről van szó, részletes szakmai leírás érhető el, de ilyen esetekben ajánlatos 2-3 nappal a műtét előtt a NOAC-ról LMWH-ra térni.

Fájdalomcsillapítás

A véralvadásgátlók hatását a fájdalomcsillapítók is befolyásolhatják – hívja fel a figyelmet prof. dr. Blaskó György, a Trombózis- és Hematológiai Központ véralvadási specialistája, aki szerint érdemes a kezelés után a NSAID-ok helyett metamizolt használni fájdalom csillapítására.

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Jogszabályfigyelő

Az orröblítés, azaz az orrüreg napi kétszeri, fiziológiás sóoldattal történő átöblítése a koronavírus-fertőzés kimutatását követően jelentősen csökkentheti a kórházi kezelés és a halálozás kockázatát.

A dohányzás és a tüdőrák vagy az érszűkület közötti kapcsolatról mindenki tud, rengeteget hallani róla, azonban egy kevésbé hangsúlyozott, ugyanakkor legalább ennyire fontos káros következménye, hogy jelentősen növeli a 2-es típusú cukorbetegségre való hajlamot.