hirdetés
hirdetés
2023. február. 07., kedd - Tódor, Rómeó.
hirdetés

A férfiak fogamzásgátló tablettája sok éve a kutatás „Szent Grál”-ja

Könnyen lehet, hogy férfiak számára is ki lehet fejleszteni majd fogamzásgátló tablettát, mivel edinburgh-i kutatók azonosítottak egy gént, amely elengedhetetlenül szükséges a normális spermiumok kialakulásához.

hirdetés

Egerekben végzett kísérletek vezettek arra az eredményre, hogy a Katnal1 nevű gén kulcsszerepet játszik a spermiumképződés végső szakaszaiban. A PLos Genetics-ben megjelent közlemény szerzői szerint egy olyan gyógyszer, amely gátolja a Katnal1-et, reverzibilis fogamzásgátlóként működhetne a férfiakban.

Dr. Allan Pacey, a Sheffieldi Egyetem andrológus szakértője azt mondta, hogy „nyilvánvalóan igény van” egy ilyen gyógyszerre, hiszen jelenleg a férfiak fogamzásgátlása csak kondommal vagy vazektómiával valósítható meg.

A férfiak fogamzásgátló tablettája sok éve a kutatás „Szent Grál”-ja (Illusztráció: matton.hu)Az Edinburgh-i Egyetem kutatói eredetileg a férfiak terméketlenségének okát vizsgálták. Véletlenszerűen megváltoztatták egerek genetikai kódját, hogy lássák, mely változások vezetnek terméketlenséghez. Így jutottak el a Katnal1 génhez.

Ez a gén egy olyan fehérjét kódol, amely fontos szerepet játszik azokban a sejtekben, amelyek elősegítik a spermiumok kifejlődését. E fehérje hiányában a spermiumok nem érik el végső formájukat és kiürülnek a szervezetből. A kutatók azt remélik, hogy a Katnal1 emberben is blokkolható lesz, s így leáll a hímivarsejt termelés anélkül, hogy tartós károsodás jönne létre.

Dr. Lee Smith, a kutatók egyike azt mondta, hogy „ha megtaláljuk a módját emberben is e gén inaktiválásának, akkor elvileg lehetséges lesz egy nem hormonális fogamzásgátló kifejlesztése. Nagyon fontos, hogy egy ilyen szer hatása reverzibilis lenne, mivel a Katnal1 csak a fejlődés késői stádiumaiban levő spermiumokra hat, és nem gátolja a spermium fejlődésének korai szakaszait, illetve a spermiumtermelő képességet”. A kérdés az, hogy mi legyen e feltételezett fogamzásgátló célpontja. A Katnal1 által kódolt fehérje viszonylag nehéz célpont lenne, mivel a sejtek belsejében található. Dr. Lee azonban úgy gondolja, hogy találhatnak olyan alkotóelemet, amellyel ez a fehérje együttműködik, s amely könnyebb célpont lehet.

Dr. Pacey azt mondta, hogy a nem hormonális férfi fogamzásgátló már sok éve a kutatás „Szent Grál”-ja. Hozzátette, hogy „A férfiak nem hormonális fogamzásgátlója kifejlesztésének kulcsa az, hogy a molekuláris célpontnak nagyon specifikusnak kell lennie vagy magára a spermiumra, vagy olyan, a herében lévő sejtekre, amelyek részt vesznek a hímivarsejt termelődésében. Ha nem eléggé specifikus a célpont, akkor a gyógyszernek sok nemkívánatos mellékhatása lehet a szervezet más szöveteire, sejtjeire, és akár veszélyes is lehet.

Az Edinburgh-ban leírt gén izgalmas lehetőségnek látszik, s emellett fényt deríthet arra is, hogy egyes férfiakban miért csökkent a termékenység.”

Dr. Weisz Júlia
a szerző cikkei

(forrás: MedicalOnline, BBC News)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés