hirdetés
hirdetés
2022. augusztus. 16., kedd - Ábrahám.
hirdetés

Ezt üzente Takács Péter államtitkár a gyógyszerészeknek

Két fő üzenetem van, amit egyrészt a kamarának, másrészt pedig a gyógyszerésztársadalomnak szeretnénk elmondani – fogalmazott Takács Péter egészségügyért felelős államtitkár az idei Patikanapon.

hirdetés

Az egyik üzenet a köszönet. A pandémiás időszakban a gyógyszerészek és a gyógyszertárak kiemelkedő lakosságközeli ellátást nyújtottak. Sok területen a gyógyszertár volt az egyetlen szolgáltató, ami a teljes pandémiás lezárás időszakában, gyakran 0-24 órában elérhető volt a lakosság számára, és bebizonyították a gyógyszerészek, hogy a lakóhelyközeli gondozás, a lakóhelyközeli betegellátás zászlóshajói. Nagyon aktív szerepet vállaltak és hozzá tudnak járulni ahhoz, hogy a lakóhely közelében kapjon meg olyan szolgáltatásokat bármelyik magyar állampolgár, amelyek az ő egészségmegóvásában kulcsfontosságúak.

A másik fő üzenet, hogy erre a munkára és a szövetségükre továbbra is számítunk. Egy nagyon komoly átalakulási folyamat előtt áll a magyar egészségügy, aminek a legfontosabb célkitűzése az, hogy az egészségben eltöltött évek számát közelítsük az Európai Uniós átlaghoz. Az elmúlt 8-10 évben már jelentős előrehaladást értünk el, de még mindig el vagyunk maradva. Itt még mindig rengeteg munka van, és ennek jelenleg két fő területe van.

Takács Péter egészségügyért felelős államtitkár az idei Patikanap megnyitóján, Kecskeméten (Foró: MGYK)Az egyik a prevenció. A lakossági ismeretterjesztés tekintetében a gyógyszerész kollégákra, a szakasszisztensekre és a gyógyszertári hálózatra is számítunk. A másik pedig a minőségi lakóhelyközeli ellátás. Egyrészt a háziorvosi rendszerre, másrészt a gyógyszertárakra támaszkodva, azokat az ellátási formákat tartjuk a lakóhely közelében, amelyeknek ott kell lenni. Ezeket megfelelő színvonalon kell elérni a lakosságnak. Hogy csak egy-két példát említsek, ami a szívemnek kedves, hogy milyen szakmai területeken számítunk még az együttműködésre.

Az egyik a kórházi gyógyszerészek helyzete. Az elmúlt évek bérfejlesztési politikájának köszönhetően nagyon komoly potenciál van a kórházi és a klinikai szakgyógyszerészi pályában. Tehát az a fajta minőségi gyógyszerelési munka erősítendő, amihez komoly hozzáadott értéket ad egy klinikai szakgyógyszerész a kórházakban. A másik pedig a lakóhelyközeli fronton a gyógyszer-adherencia fokozása. Mindenki tudja, hogy a magyar gyógyszerkassza gyakorlatilag már eléri a fekvőbeteg kasszát, viszont a magyar lakosság gyógyszerhasználati szokásai meglehetősen inhomogének. Tehát ahhoz, hogy az orvos által előírt terápiához a beteg ragaszkodjon és megértse azt, hogy a gyógyszert – adott esetben egy krónikus betegség gyógyszerét – nemcsak addig kell szedni, amíg jobban nem lesz, hanem vannak bizony élethosszig kísérő gyógyszerek. Ebben kulcsszerepe van a gyógyszerésztársadalomnak és a magasan képzett szakasszisztenciának. Ezen a két területen mindenképpen számítunk a gyógyszerészi kamarára és a gyógyszerésztársadalom együttműködésére – idézi a Magyar Gyógyszerészi Kamara portálja az egészségügyért felelős államtitkárt a többi felszólaló mellett.

A kamara beszámolója a Patikanap szakmai konferenciájáról ITT olvasható.

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés