hirdetés
hirdetés
2023. március. 21., kedd - Benedek.
hirdetés

Ez nehezíti a HIV elleni védőoltás fejlesztését

Egy védőoltás fő feladata, hogy effektív fegyvert adjon az immunrendszer kezébe a kórokozók ellen. Sajnos a HIV nem egy könnyen legyőzhető ellenfél, mivel extrém módon adaptálódó – írja az Origo.

hirdetés

A kórokozó e tulajdonsága miatt a megfelelő védőoltás kifejlesztésére tett kísérletek eddig csak részleges sikereket hoztak. Az egyik leghíresebb ilyen próbálkozás az RV 144-es vakcina előállítása volt, ami a placebóval kezelt csoporthoz képest 31,2 százalékkal szorította vissza a szervezetben megbújó vírusok számát. A hatóanyag ugyan biztonságos volt, a test jól tolerálta, ennek ellenére a tudósok csak aprócska sikert tudtak felmutatni vele.

„Habár az RV 144 nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, mégis nagyon fontos tudományos vállalkozásnak lehet tekinteni, hiszen rávilágított azokra a tényezőkre, amik kapcsolatban vannak a HIV-vel szembeni védekezőképesség kialakulásával vagy annak hiányával” – nyilatkozta az IFL Science tudományos portálnak dr. Jill Gilmour immunológus.

Az RV 144 alkalmazásából leszűrt tapasztalatok nyomán elindulva több olyan megközelítést sikerült kidolgozni, amelyeknek első klinikai próbái 2019-ben kezdődnek el.

Az egyik vakcina a vírus felszínén található úgynevezett fúziós peptid molekulát veszi célba. A peptidek rövid aminosav-láncok, és a HIV arra használja őket, hogy bejusson a gazdasejtekbe. A hatóanyag ezt a folyamatot gátolná, akadályozva a sejtek megfertőződését. Az eddigi előzetes vizsgálatok alapján a kísérleti védőoltás a HIV 208 törzse közül 31-gyel szemben hatásos. További állatkísérletekre van szükség ahhoz, hogy nagy biztonsággal ki lehessen jelenteni, vannak-e mellékhatásai vagy biztonsági korlátai a vakcina alkalmazásának.

Egy másik – a Science Advances tudományos folyóiratban ismertetett – eljárás keretében olyan antigéneket juttatnak állatokba, amik antitestek prekurzorainak (előfutárainak) termelésére késztetik a szervezetet. A prekurzorok ezt követően úgynevezett széleskörűen hatástalanító antitestekké (BNAB) fejlődnek, amik hozzákötődve a vírusokhoz becsomagolják a kórokozókat és akadályozzák őket a sejtek fertőzésében. Jelenleg ez a védőoltás is a klinikai próbák küszöbén ácsorog.

Továbbiak az Origo portálján.

(forrás: Origo)
hirdetés

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés