hirdetés
hirdetés
2021. május. 12., szerda - Pongrác.
hirdetés

EP: nem elég transzparensek a gyógyszerkutatások

Az árképzés hatékony kontrollja miatt új törvényi szabályozást szorgalmaznak, a gyógyszerkutatásokban pedig átláthatóságot követelnek az Európai Parlament képviselői a Napi.hu szerint.

hirdetés

A képviselők szerint sok uniós állampolgár már nem engedheti meg magának a drága készítményeket. Kifogásolják, hogy sok állam támogatja a gyógyszerkutatásokat, de nem elég transzparens, hogy pontosan mire költik el a pénzt – írja a Napi.hu.

Az Európai Parlament képviselői állásfoglalást adtak ki, miszerint megfizethetőbb gyógyszereket akarnak az uniós állampolgároknak. Arra hivatkoznak, hogy az Egészségügyi Világszervezet szerint a gyógyszerekhez való hozzáférés az egészséghez való jog része, ugyanakkor megdöbbentő különbség tapasztalható az egyes tagállamokban az innovatív gyógyszerek hozzáférhetősége és áruforgalma között. A képviselők azt szeretnék, ha a gyártók jobban nyomon követhetővé tennék a kutatás-fejlesztési és marketing költségeket valamint az állami támogatásokat. Az elmúlt évtizedekben a gyógyszerárak úgy emelkedtek folyamatosan, hogy közben a legtöbb tagállam is jelentős költségvetési támogatást folyósított a különböző kutatás-fejlesztési programokra.

A képviselők a Tanácstól és a Bizottságtól új szabályozási keretrendszer kialakítását kérik.

(forrás: Napi.hu)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés