hirdetés
hirdetés
2023. február. 06., hétfő - Dorottya, Dóra.
hirdetés

Egyedi gyógyszerelés: gyorsan megtérül

Mintegy 20-25 százalékos gyógyszerköltés-csökkenést tapasztaltak a unit dose gyógyszerosztás bevezetését követően a tatabányai Szent Borbála Kórházban – derült ki az IME egészségügyi szaklap múlt heti konferenciáján.

hirdetés

Még nem értek a végére annak a folyamatnak, amely tavaly novemberben, az uniós forrásból beszerzett, 300 kazettás gyógyszeradagoló automata munkába állításával indult el a tatabányai Szent Borbála Kórházban. Így egyelőre csak tisztítatlan részadatok állnak rendelkezésre, de már ezek is a gyógyszerköltések szignifikáns csökkenését mutatják az előző év ugyanazon időszakának adataihoz viszonyítva. Minderről Richter Katalin, intézetvezető főgyógyszerész számolt be az IME egészségügyi szaklap múlt heti, XVIII. Egészségügyi Szolgáltatásmenedzsment Konferenciáján.

Szakmai és gazdasági megfontolások mentén döntöttek a gyógyszeradagoló automata beszerzése mellett, amelyre a „Betegbiztonság növelését célzó komplex infrastrukturális fejlesztések az egészségügyben” című (EFOP 2.2.18.) projekt biztosította a keretet. Míg a szakmai szempontoknál a beteg-, ezen belül a gyógyszerelés biztonságának növelése került a fókuszba, a kórház menedzsmentje megtakarítást remélt az egyedi gyógyszerelés bevezetésétől a párhuzamos osztályos készletek csökkenése, valamint a terápiák eredményességének, ezáltal költséghatékonyságának növekedése miatt.

A unit dose rendszer előnye, hogy alkalmazásával elkerülhetőek a fekvőbeteg ellátásban a gyógyszerelési hibák, amelyek 0,3-9,1 százaléka a szerek elrendelésekor, 5,1-47 százaléka pedig az előkészítés, osztás, beadás során következik be, amennyiben a hagyományos, osztályos gyógyszerosztási rendszer működik az intézményben. Ugyanez az arány az automatizált, egyedi gyógyszerelés esetében 2,4-9,7 százalékra szorítható vissza – ismertette a statisztikai adatokat a főgyógyszerész.

Fotó: 123rf
Fotó: 123rf

A manuális gyógyszerosztás nagy rizikójú, monoton folyamat, amely magabiztos gyógyszerismeretet követel az ápolószemélyzettől amellett, hogy rendkívül gyorsan bővül a készítmények palettája, hiszen jelenleg 21970 féle gyógyszerkészítmény van forgalomban Magyarországon. Nehézkes a szerek helyettesítése, a tévesztések hátterében gyakori az orvosságok hasonló csomagolása, vagy a gyógyszerosztási folyamatok megszakítása az ápolási munkák miatt. Ugyancsak nemkívánatos eseményekhez vezet a hibás adminisztráció, legyen szó akár a lázlapok olvashatóságáról, vagy a helyettesítések, beadások dokumentálásáról.

A gyógyszeradagoló automata ezzel szemben vonalkód és gravimetrikus ellenőrzés mellett képes a speciális tabletták betöltésére, negyedelésére, a gyógyszerek azonosítására, ahogyan a ritkán használt készítmények, valamint a beteg által behozott gyógyszerek kezelésére is. Az egyedileg dozírozott csomagokra felkerül a beteget ellátó osztály neve, a betegazonosító adatok, a bevétel/beadás dátuma és ideje, amit így mind a páciens, mind a személyzet ellenőrizni tud. A csomagoláson megtalálható a gyógyszer gyári neve, hatáserőssége, hatóanyaga, rákerülnek a morfológiai adatok és a mennyiség is. Minden egyes zacskón – az ampullák esetében a vinyettán – egyedi azonosító is szerepel. Az automata optikailag ellenőrzi a kiosztott gyógyszereket, formájuk alapján is beazonosítva azokat, valamint fotódokumentációt is készít a csomagokról, ami így a rendszerben visszakereshető.

Az intézményben meglévő osztályos informatikai rendszerek fejlesztése lehetővé tette a terápiák elektronikus elrendelését, a páciensek gyógyszeres terápiájának rögzítését. Emellett adatbázisban listázzák a helyettesítő készítményeket, a készletinformációkat, és figyelmeztető jelzést kapnak az adagolást, interakciókat vagy határidőket illetően – magyarázta Richter Katalin, hozzátéve, hogy a terápiák gyógyszerész által kísértek az intézményben, ami nem csupán az osztás ellenőrzését jelenti, hanem azt is, hogy valamennyi terápiát ellenőrzik, és betegenként jóváhagyják a kollégák.

A centralizált, automatizált gyógyszerosztás bevezetése az ellátási folyamatok valamennyi szereplőjének munkájára hatással volt – állapította meg az elmúlt közel egy év tapasztalatait a szakember. Az osztályos készletek csökkenésével az ápolóknak nem kell gyógyszerkészletezéssel foglalkozniuk, és lényegesen kevesebb lett a gyógyszerosztásra fordított idő, ami korábban 2-3 órát is igénybe vett. Az orvosok szoftveres támogatást kaptak a terápiák elrendeléséhez, lehetőségük nyílt ezeket az intézményi gyógyszerészekkel egyeztetni. A páciensek számára nagyobb lett a betegbiztonság és nőtt a terápiák eredményessége, egyúttal a szövődmények száma kevesebb lett. A minőségbiztosított, dokumentált és ellenőrzött folyamatoknak köszönhetően megszűnt a párhuzamos készletezés, lényegesen kevesebb a selejt, növekedett a terápiák eredményessége. Így összességében csökkenést tapasztaltak a járulékos gyógyszerköltségekben.

A unit dose rendszert fokozatos bevezetésével 2018 augusztusára az intézmény két telephelyén, összesen 15 fekvőbeteg osztályon, közel hatszáz ágyon valósult meg az automatizált, egyedi gyógyszerelés. A fejlesztés nyomán a gyógyszerek névre szóló csomagokban érkeznek az osztályokra, egy minden elemében minőségbiztosított, dokumentált és ellenőrzött folyamat végén. Az automata egyébként 1000-1500 ágy ellátására alkalmas.

Tarcza Orsolya
a szerző cikkei

(forrás: PharmaOnline )
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés