hirdetés
hirdetés
2023. március. 30., csütörtök - Zalán.
hirdetés

Egy elmaradt rendezvény margójára

A kamara honlapja dr. Hankó Zoltán elnökkel közöl beszélgetést az eredetileg április 10-re tervezett, végül elhalasztott vándorgyűlés apropóján. De más is szóba kerül.

hirdetés

– Az április 10-re tervezett vándorgyűlés a tavalyihoz hasonlóan elmaradt. (...) Reményeid szerint mikor kerülhet sor egy ilyen konferenciára? 

– Azt remélem, hogy júniusban a Patikanaphoz illeszkedve meg fogjuk tudni szervezni.

– A járvány sok szempontból új helyzet elé állítja a kamarát. Hogyan sikerül megoldani a nehézségeket?

– A személyes jelenlét hiánya nagy probléma. Van olyan kamarai elnökségi tag, akivel személyesen nem is találkoztam azóta, hogy tavaly elindult a járvány. Online felületen folynak az elnökségi ülések, a munkabizottsági megbeszélések és az operatív ügyek jelentős részét is így intézzük. A járványt megelőzően bevett gyakorlat volt, hogy a területi szervezetek különböző rendezvényeire a Kamara országos vezetői is elmentek. Számos napi problémát beszéltünk végig ezeken a találkozókon. Ezek is hiányoznak. Ahogy látom, a területi szervezetek is hasonló problémákkal küzdenek. A közösségépítés ilyen feltételek mellett esélytelen, de arra figyelek, hogy a korábban létrejött struktúrák legalább ne essenek szét. Ami most történik, komoly trauma az egész társadalomnak, és már az egyes családoknak és kisközösségeknek is sok személyes tapasztalatuk van. Érthető, ha mindenkinek fontosabb a saját problémája. Emiatt kevesebb energia marad a közösségi feladatok végzésére és a kiégés is sokaknál tapasztalható. (...)

– A kormány és a kamara közötti kapcsolat a pandémia idején minden bizonnyal intenzívebbé vált.

– Ez csak részben igaz. Két ága van a történetnek. Az egyik a veszélyhelyzettel kapcsolatos kormányszintű jogalkotás, ami azt a célt szolgálja, hogy az éppen aktuális helyzetnek megfelelő jogi keretek biztosítva legyenek. A veszélyhelyzetet félkatonai módszerekkel kell kezelni, ami gyors döntéseket és jogszabályi változtatásokat igényel. Így a hagyományos közigazgatási egyeztetésekre nem kerül sor, és úgy jelennek meg a veszélyhelyzet kezelését célzó kormányrendeletek, hogy erről a kamarával nem történik egyeztetés. Többek között ennek tudható be, hogy ezek a kormányrendeletek a gyógyszertárakat következetesen üzletként nevesítik, miközben azok egészségügyi szolgáltatók. Pedig ez egy mondat egyszerű szövegkorrekciójával kezelhető lenne. Ezt korábban szóban és írásban is kértem, vissza is igazolták, de a kérésem valószínűleg nem jutott el a kodifikátorokhoz. Másfelől vannak olyan gyógyszerészetet is érintő, többnyire miniszteri szintű és a veszélyhelyzethez is kapcsolódó jogszabályi kezdeményezések, amelyek most is eljutnak a Kamarához. Amivel egyetértünk azt jelezzük, amit pedig a szakma szabályaival ellentétesnek látunk, azokat jelezzük. Ilyenkor informális csatornákon is felhívom a figyelmet a korrekciókra.

… és mi a helyzet a nem veszélyhelyzeti jogalkotással?

– Sajnos jónéhány esetben odáig sem jutottunk el – pedig együttműködési megállapodás van a kormány és a kamara között –, hogy a javaslatainkra visszajelzést kapjunk. (...)

A teljes beszélgetés ITT olvasható

hirdetés

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés