hirdetés
hirdetés
2021. október. 25., hétfő - Blanka, Bianka.
hirdetés

Csak gyógyszert tart és úgy is megél

Hat évvel ezelőtt az országban az elsők közt telepített Czigány Norbert a bicskei Oroszlán patikájába gyógyszerkiadó automatát. A MarketingPirula beszélgetett a gyógyszerésszel.

– Ami föl van írva az szentírás, azt adjuk ki, mi nem akarunk az orvos helyett gyógyítani – egyebek mellett ezzel magyarázza a jó forgalmát a gyógyszerész. Hat háziorvos, két gyerekkörzet és a szakrendelő 15 szakorvosának naponta 500 receptje kerül hozzá.

Tradicionális gyógyszertár – high-tech kivitelben – olvasható a szlogen Czigány Norbert patikájának a honlapján. Az írást igazolja a gyakorlat is. Tradicionális, mert gyógyszeren kívül mást, se homeopátiás, se egyéb „kegyszert”, de még kozmetikumot sem tartanak. High-tech, mert szinte emberi kéz érintése nélkül jut el a gyógyszer a raktárból a beteghez.

Kívülről modern, napelemekkel fölszerelt többszintes polgári ház. A patika működtetését is biztosító, energiatakarékos és környezetbarát rendszert öt évvel ezelőtt díjazták egy környezettudatossági és energiahatékonysági pályázaton is. A fényről mozgásérzékelős és takarékos lámpák, a friss levegőről hővisszanyerős központi szellőztetés gondoskodik.

A patikalátogató fotocellás ajtón jut be az alig nagyszobányi térbe, ahol nincsenek nyitott polcok, vény nélküli szerekkel tömött faliszekrények, akciókat hirdető plakátok. Az üzletbelső letisztult. A falon hatalmas századeleji fotó a mostani patika elődjéről, ami kicsit arrébb, a szomszédos házban volt.

A bútorok zöldek és szürkék. Aki húzott sorszámot, és valamiért hosszúnak találná a sort, akár le is ülhetne, ha akarna. De erre még nem nagyon volt példa, mert a páciensek túlnyomó többsége egy-két perc alatt megkapja a gyógyszereit. Czigány Norbert büszkén említi expediálási rekordjukat, amikor három óra alatt négy munkatársa 205 betegnek adta ki a gyógyszerét.

Még a tára sem szokványos, mellmagasság helyett mindössze csípőig ér. Azon bankkártya leolvasó, digitális aláírás-rögzítő, és az asztallapba süllyesztett nagy képernyős információs monitor. A receptleolvasó ide vetíti ki a vények adatait, de itt jelenik meg az is, ha van a készítmény kölcsönhatásaival kapcsolatos figyelmeztetés. A gyógyszerkiadó pult fölött úgynevezett Vmotion, a virtuális polcrendszer, amelyen a páciensek kategóriákba rendezve láthatják a gyógyszeres dobozok digitalizált 3D-s képeit, köztük az akciós szereket, és mellettük ott vannak az árak is. Miután 2012-ben beszerezték ROWA Vmax gyógyszerkiadó automatájukat, annak járulékos „hardvereként” kerültek a polcok helyére Vmotionok.

Magyarországon elsőként a bicskei Oroszlán Patika használta ezt a rendszert. Czigány Norbert szerint, mióta ez üzemel nála, nincs gondja a portalanítással. „Nekem fontos, hogy a patika tisztaságú patikám legyen, és most az van!”

Czigány Norbert úgy idézi fel a robottelepítést, hogy valójában a gyógyszerkiadó automata köré húzták fel a falakat. A gép üvegfal mögött, egy zárt „dobozban” dolgozik.  Középen egy hosszú kar, ami ide-oda képes mozogni a két szélen lévő hatalmas polcok között.  Amikor megérkezik a robot által megrendelt gyógyszer a nagykereskedőktől, a raktározási rendszere a vonalkód alapján, dobozonként vételezi be a termékeket. Nincs szükség emberi munkára. A csomagolás méretét is rögzíti az automatika, ez azért fontos, hogy „hosszú karú, sokirányú mozgásra képes lépegetőjével” megfelelő helyet találjon az adott készítménynek. Oda teszi a dobozokat, ahol üres pozíciót talál. Ám csak akkor végzi a raktározást, ha nincs expediálás. Ha beteg jön recepttel, utasítást kap a szoftvertől, hogy éppen milyen készítményre van szükség, akkor azt csomagolja, rácímkézi a beteg nevét és kiadja a tárában dolgozónak.

További részletek a MarketingPirula portálján.

(forrás: Marketing Pirula)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés