hirdetés
hirdetés
2022. december. 02., péntek - Melinda, Vivien.
hirdetés

Immuno-onkológiai terápiás készítményért járt az elismerés

Az MSD vehette át az „Év Gyógyszere” díjat

Nobel-díjas felismerésen alapuló immuno-onkológiai gyógyszer kapta az Év Gyógyszere díját hazánkban; a díjat november 20-án adták át az MSD Pharma Hungary Kft. számára. A világ élvonalába tartozó eljárás bizonyos bőrráktípusok kezelésére már korábban is elérhető volt hazánkban, október közepe óta azonban támogatásba fogadták, és tételes finanszírozás mellett a magyar tüdőrákos betegek is hozzáférnek.

hirdetés

 

Bár az immunrendszer szerepét a kemoterápiában már elég rég óta sejtik, de eddig még nem volt olyan gyógyszer, ami ezt bebizonyította volna. Az Év Gyógyszere díjat elnyert biológiai készítmény, a pembrolizumab egy humanizált monoklonális antitest, amelynek újdonsága abban rejlik, hogy míg az eddig ismert tumorellenes szerek a daganatsejt felszínén lévő antigént célozzák meg, ez a szer gátolja a daganatok immunelkerülő mechanizmusát, s a meggyengült immunrendszert újból alkalmassá teszi a daganatsejtek eltávolítására, indokolta előadásában a díj odaítélésének okát a bíráló bizottság elnöke, Fürst Zsuzsanna professzor. A készítményt többek között melanóma, Hodgkin-kór, fej-nyaki, valamint uroteriális rák kezelésére ajánlja az EMA, az Európai Gyógyszerügynökség. Ez egyébként az első olyan daganatellenes szer, amely alkalmazható bármilyen metasztatikus, sebészileg nem kezelhető, szolid daganatnál. A nem kis sejtes türőrák esetében megduplázza például a túlélést. A készítményt három hetente kell adni, 30 perces infúzió formájában.

A gyógyszerinnováció jelenlegi kihívásait vázolta előadásában dr. Ferdinandy Péter, a Magyar Kísérletes és Klinikai Farmakológiai Társaság elnöke. A jelenlegi gyógyszeripari innovációnak nagyon sok nehézséggel kell megküzdenie, miközben határtalan lehetőségekkel rendelkezik. Tavaly például megjelent az első digitális gyógyszer a piacon, egy antipszichotikum, amelyet egy szenzorral együtt formuláltak, ezt egy mobil applikációs szoftverrel fejlesztették ki, ahol a szoftver is orvostechnikai eszköz, s amelynek segítségével a családtagok akár távolról is tudják ellenőrizni, hogy a beteg bevette-e a gyógyszert.

Manapság egy gyógyszer kifejlesztése általában 10 évig tart, s dollármilliárdokba kerül. Miközben az elmúlt években stagnál a piacra vitt új gyógyszerek száma, addig a K+F költség folyamatosan emelkedett, nem véletlen, hogy az utóbbi években csökkent a gyógyszeripar hatékonysága annak fényében, hogy mekkora költséggel képes új készítménnyel piacra lépni. Az innováció forrása az akadémiai szektor, valamint a kis- és középvállalkozások, amelyek magát a felfedezést, s a fejlesztés elő lépéseit adják, ám a nagy cégek részvétele e folyamatban elengedhetetlen.

Jelenleg 900 klinikai vizsgálat zajlik több mint 30 tumortípusban a pembrolizumabbal, mondta el Baróti Szabolcs, az MSD klinikai kutatási igazgatója. Ennek az intenzív kutatásnak köszönhető, hogy számos indikációban kapott törzskönyvet a készítmény. Jelenleg a cég több mint 9 milliárd forintos klinikai kutatási programot futtat Magyarországon, amelynek keretében 44 klinikai vizsgálat zajlik, 200 intézmény bevonásával, s 800 beteg részvételével.

 

Némiképp változik az Év Gyógyszere pályázat. Mivel csak egy gyógyszer kaphatja meg a díjat, ha több, érdemes pályázat érkezik, akkor a hasonlóan kiváló készítmények az „MFT ajánlásával” megjelölést használhatják, s pályázhatnak tovább a címért.

 

Horváth Judit
a szerző cikkei

(forrás: PharmaOnline)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés