hirdetés
hirdetés
2022. december. 05., hétfő - Vilma.
hirdetés

Az étrend-kiegészítők fogyasztásáról folytat kutatást a Nébih

Online felmérést indított a lakosság étrend-kiegészítőkkel kapcsolatos ismereteinek, fogyasztási és vásárlási szokásainak megismerése érdekében a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal.

hirdetés

A kutatás célja, hogy a visszajelzések alapján tematikus útmutatót állítsanak össze, amellyel az étrend-kiegészítők vásárlását biztonságosabbá tehetik. Az uniós csatlakozást követően az étrend-kiegészítő termékek előzetes hatósági engedélyeztetése megszűnt, a piacon jelenlévő termékek vizsgálata szúrópróbaszerűen vagy tematikus célellenőrzések alapján zajlik. A bőséges kínálat azonban gyakorlatilag lehetetlen feladat elé állítja az ellenőrző szerveket.

Jelenleg 20 126 bejelentett étrend-kiegészítő termék van a magyar boltokban és webáruházakban az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet nyilvántartásának adatai szerint. Az online értékesítés, az előírásoknak nem megfelelő, vagy épp szándékosan illegális kínálat mértéke a Nébih szerint megbecsülhetetlen.

Az étrend-kiegészítők iránti igény az elmúlt évtizedek során jelentősen megnőtt, a koronavírus járvány eredményeként pedig korábban nem látott mértékű érdeklődés övezi ezeket a termékeket, hívta fel a figyelmet a Nébih utalva arra, hogy a kockázatok hatékony csökkentésére az átláthatatlan nagyságú termékkínálat miatt a lakosság ismereteinek bővítése lehet a legcélravezetőbb.

A kérdőívet a hivatal honlapján az év végéig tölthetik ki az érdeklődők.

(forrás: MTI)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés