hirdetés
hirdetés
2021. május. 14., péntek - Bonifác.
hirdetés

Az egészségügy különleges területeire is felkészítenek

Gyógyszergyári gyakorlatok, kozmetikumok készítésére alkalmas saját labor, új típusú nanotechnológiai eljárások és biotechnológiai gyógyszerek ismerete – komplex és gyakorlatközpontú a képzés a Debreceni Egyetem Gyógyszerésztudományi Karán.

hirdetés

A Debreceni Egyetem gyógyszerészhallgatói a 10 féléves osztatlan képzés során olyan tudás birtokába kerülnek, amellyel a hazai gyógyszerészet minden területén sikeressé válhatnak.

A fiatal gyógyszerészek nagyon keresettek nemcsak itthon, hanem külföldön is. A végzett hallgatók hetven százaléka jellemzően gyógyszertárakban kezd el dolgozni. Mások kórház-klinikai szakgyógyszerészként, hatósági szakértőként vagy klinikai gyógyszervizsgálati központokban helyezkednek el – tájékoztatott Vecsernyés Miklós. A Gyógyszerésztudományi Kar dékánja szerint a friss diplomásokra nagyszerű karrierlehetőség vár a gyógyszeriparban is.

Vecsernyés Miklós, a DE Gyógyszerésztudományi Kar dékánja
Vecsernyés Miklós, a DE Gyógyszerésztudományi Kar dékánja

A munkaerő piaci igények alapvetően nem változtak, de a hangsúlyok kezdenek átalakulni. Lényeges, hogy az egészségügy különleges területeire is felkészítsük a gyógyszerészeket – fogalmazott a dékán. Hozzátette: egyre nagyobb szükség van a speciális gyógyszerészettel kapcsolatos szakemberekre, többek közt azokra a radiogyógyszerészekre, akik például a PET CT diagnosztikához használt anyag, az úgynevezett radiofarmakon minőségéért és emberbe történő beadásáért felelősek.

A képzésben kiemelt hangsúlyt kapnak a legújabb biotechnológiai úton előállított gyógyszerek, a legújabb nanotechnológia eljárások, és fókuszba kerül a betegekkel való bánásmód, valamint a farmakovigilancia, vagyis a gyógyszerek mellékhatásainak figyelése, nyomon követése is.

A Debreceni Egyetem gyógyszerészképzését a gyakorlatorientált oktatás, valamint a gyógyszeriparral való rendkívüli együttműködés teszi egyedülállóan sikeressé. Az egyetem és a TEVA Gyógyszergyár Zrt. 2012-ben kihelyezett tanszéket hozott létre, így a hallgatók egy szemeszteren keresztül speciális előadásokat hallgatnak a gyógyszeriparról az ágazat szakembereitől, az órák egy részét pedig a gyárban tölthetik.

További részletek

(forrás: Debreceni Egyetem)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés