hirdetés
hirdetés
2023. január. 30., hétfő - Martina, Gerda.
hirdetés

Az államtitkár szerint a patikusok fontos egészségértéket képviselnek

Horváth Ildikó a Marketingpirulának adott interjúban arról is beszélt, hogy a tárca is támogatja a gyógyszerészi gondozáshoz kapcsolódó irányelvek mihamarabbi megjelenését.

hirdetés

(...) A Magyar Gyógyszerészi Kamara kezdeményezésére immár évek óta központi forrásból támogatja a kormány a kis patikákat, hogy a lehető legtöbb településen helyben elérhető legyen gyógyszertár. Mennyi forrás jut idén működési célú támogatásra? 

A kormány kiemelt figyelmet fordít a közvetlen lakossági gyógyszerellátás rendszerének biztonságos működtetésére. Ezért a 2012 óta biztosított működési célú támogatás 700 millió forintos keretét 2018-tól 50 százalékkal, 1,05 milliárd forintra emelte, tovább erősítve ezzel az egy települést ellátó kis gyógyszertárak finanszírozását. A megemelt összegből 380 közforgalmú és 145 fiókgyógyszertár juthat támogatáshoz. 

A kis vidéki gyógyszertárak kamatmentes támogatáselőleget is igényelhetnek. Mennyi ennek összege az idén? 

A kamatmentes, visszatérítendő finanszírozási előleg összege 2019-ben maximum 4 millió forint, fiókgyógyszertárat működtető gyógyszertár estében pedig legfeljebb 5 millió forint lehet, hasonlóan az elmúlt évhez. 

Mekkora forrás jut idén az úgynevezett generikus helyettesítésért fizetendő díjra, illetve a szolgáltatási díjra? 

Fontos kiemelni, hogy a gyógyszertárat működtető vállalkozások gazdasági helyzetének javulásában nagy szerepe volt az egyes gyógyszerészi szolgáltatások terén bevezetett, költségvetési forrásból megvalósuló ellentételezésnek. A generikus ösztönző, amely 2012 óta áll rendelkezésre, évi 3,6 milliárd forint volt 2018-ig, amikortól 500 millió forinttal 4,1 milliárd forintra nőtt, és az idén is ekkora a kerete. A gyógyszertári szolgáltatási díj 2013-as bevezetésétől évi 4,5 milliárd forint, a rendelkezésre álló keretösszeg 2019-ben is változatlan. 

Mennyire váltotta be a hozzá fűzött reményeket a generikus ösztönző? 

A gyógyszerfogyás alapján ebben vannak még tartalékok. 

A patikákban évente 65 millió gyógyszerész-beteg találkozás történik. Feller Antal, a Hungaropharma Zrt. vezérigazgatója tavaly arról beszélt, nagyon fontos lenne, hogy minél több olyan irányelv szülessen, amely segíti a gyógyszerészi gondozás elterjedését. Azt is szorgalmazta, hogy szülessen egy olyan finanszírozási rendszer, ami működőképessé teszi a gyógyszerészi gondozást, hozzájárulva a népegészségügyi mutatók javulásához. Van-e erre esély, lehetőség? 

Természetesen. Azon, hogy a gyógyszerészi gondozáshoz kapcsolódó irányelvek mihamarabb megjelenjenek, a Gyógyszerészi Gondozás Szakmai Bizottsága és az Egészségügyi Szakmai Kollégium gyógyszerészeti tagozatai folyamatosan dolgoznak. Azt követően érdemes majd rátérni arra, hogy vajon ezeket a tevékenységeket teljes egészében lefedi-e a szolgáltatási díj, ha e feladatok ellátása a mindennapi tevékenység részévé váltak. Egy biztos: a gyógyszerészi gondozás, felvilágosítás szerte a világon egyre fontosabb része a népegészségügyi tevékenységnek. A nagy, népegészségügyi jelentőségű betegségek esetében az általuk végzett felvilágosító munka nagyon jól kiegészíti az orvostól kapott információkat, amiket elsőre sokszor meg sem ért, fel sem fog teljes mélységében a beteg. A gyógyszertárak ezért mindinkább egyfajta népegészségügyi találkozó- és tájékoztató pontként is funkcionálnak. Ezt még akkor is fontos tudatosítani, ha a páciensek közül sokan inkább kereskedelmi egységnek, semmint egészségügyi intézménynek tartják a gyógyszertárakat. A kormány úgy tekint a patikusokra, mint akik nagyon fontos egészségértéket képviselnek, illetve nyújtanak a hozzájuk betérőknek. 

A gyógyszerészek maguk is azt hangsúlyozzák, hogy ők az egészségügyi ellátórendszer részei, akiknek persze vállalkozóként meg is kell élniük. Ezzel összefüggésben fontos kérdés például, hogy gondolkodik-e a kormányzat a patikai árrés növelésén. A támogatott gyógyszerek árának egyébként örvendetes csökkenése miatt évek óta csökken a patikák jövedelmezősége. 

Ez a kérdés most nincs a kormány napirendjén.  (...)

A teljes interjú

(forrás: marketingpirula.hu)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés