hirdetés
hirdetés
2021. május. 14., péntek - Bonifác.
hirdetés

Még két két országos közbeszerzési eljárás zajlik

Árgus szemekkel figyel a Kopasz

Huszonöt hatóanyag, 35 százalékkal kedvezőbb ár, éves szinten mintegy 2,7 milliárd forint megtakarítás. Egyelőre ez a mérlege a kórházfenntartó GYEMSZI által megvalósított országos gyógyszer-közbeszerzésnek, amelynek azonban még két köre hátravan. Ha az is sikeresnek minősíttetik, az az intézmények által használt szerek mintegy negyedét vonja majd az olcsóbb, közösen beszerzett körbe.  

hirdetés

Az ágazat vezetésének értékelése szerint sikeresen zárult a kórházi gyógyszerközbeszerzés második üteme. „Lehet, hogy lassan, de azok az eredmények jöttek, amiket ígértünk” – fogalmazott Török Krisztina, a GYEMSZI főigazgatója a kórházfenntartói főépületben kedden, a közbeszerzés eredményeit ismertető sajtónyilvános bejelentésen. A nyertes ajánlattevőket, azaz a Hungaropharma, a Euromedic Pharma, a Teva, a Fresenius Kabi és a Biotest Hunagária Kft. vezetőit is felsorakoztató ünneplést a többi közt indokolja, hogy Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkár megfogalmazása szerint rengeteget beszélünk arról, mennyi is a kórházak adóssága, arról azonban keveset, miként lehet(ne) hatékonyabbá tenni az intézmények működését. Ezért gondolták úgy, meg kell emlékezni a háttérben folyó aprómunkáról, a gigászi egyeztető munkáról, no és az eredményekről, amelyek 35 százalékos árcsökkenést jelentenek a kórházaknak.

Az egészségügy a kedden bejelentettek szerint az országos gyógyszer-közbeszerzés második körén van túl. Az első körben nyílt eljárás keretében szeptember 1-jétől 11 hatóanyag kedvezményes beszerzésére nyílt lehetősége a kórházaknak, míg a második kör október 1-jétől bővíti a lehetőségeket további 14 hatóanyaggal. Összesen 25 hatóanyag kedvezményes beszerzése valósítható meg tehát, melyek jellemzően antibiotikumok, onkológai szerek, az anesztézia, a vér és vérképző rendszer injekció formájú gyógyszerei. Szócska Miklós adatai alapján mindez a kórházaknak az eddigi árakhoz képest éves szinten nettó 2,77 milliárd forint megtakarítást jelent – ez körülbelül az intézmények gyógyszer-nagykereskedők felé fennálló lejárt tartozásának 45 százaléka.

A nyertes cégek 60 napos fizetési határidővel szállítanak, az ágazat pedig vállalja, hogy fegyelmezetten fizet – hangzott el. A nyertesek által ajándéktollal aláírt, emlékplakettel emlékezetessé tett bejelentésen Török Krisztina, a GYEMSZI főigazgatója arról is beszámolt, hogy a közbeszerzést megelőzően felmérték a kórházak gyógyszer-felhasználási szokásait. „Kopasz” néven kialakítottak egy gyógyszer-katasztert, amely heti rendszerességgel nyomon követheti az intézmények gyógyszerfelhasználását, így elősegíti azok negyedéves ellenőrzését.

A még folyamatban lévő két országos központosított közbeszerzési eljárás eredménye 2013 decemberére várható. Egyéb közbeszerzésekről szólva az államtitkár emlékeztetett: eddig mintegy 60 egészségügyi intézményt kötöttek össze ugyanazzal a mobilszolgáltatóval, amelyek így ingyen hívhatják egymást. Remélhetőleg ehhez hamarosan elkészül a „Nemzeti Egészségügyi Szolgálat telefonkönyve” is. A gáz-közbeszerzés mintegy 20 százalékos megtakarítást hozott tavaly – hívta fel a figyelmet Szócska Miklós azt is jelezve: a hamarosan induló kórház-konszolidációs tárgyalásokon is mintegy elvárás lesz az intézmények felé, hogy vegyenek részt a kedvező feltételeket nyújtó együttműködésekben.

A nyertesek szerint a gyógyszerellátást biztonságosabbá, a cégeknek kiszámíthatóbbá teszi a központosított közbeszerzés, melyet Velkey György, a Magyar Kórházszövetség elnöke, a Bethesda gyermekkórház főigazgatója is méltatott. Mint azonban jelezte: „hárommilliárdot nyertünk, de ezzel nem tudtuk javítani a rendszer alulfinanszírozottságát”. Igaz ez akkor is, ha a kormány az ígéretek szerint hamarosan 30 milliárd többlettámogatásról dönthet a kórházak konszolidálására, a gondok valódi megoldásához azonban „még egy nullára lenne szükség”.

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés