hirdetés
hirdetés
2021. június. 18., péntek - Arnold, Levente.
hirdetés

Április vége az immunrendellenességben szenvedő betegeké

A világon több mint 6 millió ember szenved valamilyen veleszületett immunrendellenességben. Egyes becslések szerint hazánkban akár 40 000 primer immunhiányos beteg is lehet, figyelembe véve az enyhe, kezelést nem feltétlenül igénylő eseteket is. A hivatalosan primer immunhiánynak nevezett betegségek az immunrendszer hibás működését okozhatják, és leggyakrabban a szervezet antitesttermelésének rendellenességeivel társulnak. Jelenleg a vérplazma alapú terápiák jelentik erre az egyetlen kezelési lehetőséget, amelyek önkéntes donorok plazmájából készülnek. A Primer Immunhiány Világhete, amelyet április 22. és 29. között tartanak, elősegíti a betegséggel kapcsolatos ismeretek bővítését.

hirdetés

A primer immunhiányos betegségek (PIB) az immunrendszer rendellenességei. A gond elsősorban a szervezetben működő antitestek hibás működéséből vagy elégtelenségéből fakad. Ez azt okozza, hogy még a legtöbb ember számára ártalmatlan mikroorganizmusok is súlyos egészségügyi problémákat okozhatnak ezeknek a betegeknek és súlyosabb esetekben az immunrendszer saját sejtjeit és szöveteit is megtámadhatja.

"Csaknem 400 különböző betegség van, amelyek az immunrendszeri rendellenességek közé tartoznak, és ezek mind különböző problémákat okozhatnak a betegek számára. Vannak, akik hajlamosak a rosszindulatú megbetegedésekre, mások allergiától szenvednek, a probléma formája és intenzitása nagyon egyedi", mondja dr. Nyerges Judit, a Takeda (Vascular Plazma és Sanaplasma) központok ügyvezetője. A vállalat vérplazma gyűjtésével foglalkozik, amelyből gyógyszereket állítanak elő többek között PIB-ben szenvedő betegek számára.

"Az immunrendellenességben szenvedő betegeknek immunglobulinra van szükségük a kezelésekhez. Ez az egyik vérplazmában található fehérje, ezért a vérplazma döntő fontosságú az immunglobulin előállítása szempontjából. A PIB-ben szenvedő betegek élete az önkéntes donorok vérplazmájától függ, ugyanis nem létezik erre alternatív gyógymód. Ezért olyan fontos, hogy az emberek plazmát adjanak, mert ez segíthet a PIB-ben szenvedő betegek életminőségének javításában”, magyarázza a szakértő.

A kezeléshez fontos a megbízható diagnózis felállítása, és ez gyakran problémába ütközik. "Tekintettel arra, hogy a betegség ritkán jelenik meg, néha sok évbe telhet a PIB megfelelő diagnózisa", mondja Nyerges, hozzátéve, hogy többek között ezért is hívták létre a Primer Immunhiány Világhetét. Célja, hogy felhívja a figyelmet a betegség súlyosságára az egészségügyi szakemberek, a betegek és a lakosság körében egyaránt, annak érdekében, hogy a betegeket a lehető leghamarabb diagnosztizálják és megkezdhessék a kezelést.

A Primer Immunhiányos Betegek Egyesülete https://www.pibe.hu/ egész évben, folyamatos támogatást nyújt a magyar betegek számára.

A Vascular Plazma és a Sanaplasma

A Vascular Plazma és a Sanaplasma jelenleg 10 plazmaközpontot működtet Magyarországon. 2016-os megalapításuk óta fontos hazai szereplőkké váltak az életmentő vérplazma-terápiákban alkalmazott, kiváló minőségű plazma gyűjtésében. A Vascular Plazma és a Sanaplasma a BioLife márkához tartozik, amely iparági vezető szerepet tölt be kiváló minőségű plazma gyűjtésében, amelyet életmentő vérplazma-terápiákban használnak fel. Web: www.teddmegmost.hu

A BioLife több mint 170 korszerű plazma-gyűjtő központtal rendelkezik az Egyesült Államokban és Európában, amelyek magas színvonalú szolgáltatást és a legmagasabb szintű biztonságot nyújtják a donorok, valamint az életmentő plazma-terápiában részesülő betegek számára.  A BioLife a Japánban bejegyzett székhelyű Takeda vállalat része, amely egy globális, értékalapú, K + F-fókuszú, gyógyszeripari szereplő, amely más, speciális gyógyszerek mellett plazma eredetű terápiákat gyárt és szállít. A Takeda, több mint 75 év tapasztalattal rendelkezik az emberi vérplazma alapú terápiák területén. A vállalatcsoport jelenleg 22 plazma alapú készítményt jegyez, melyeket elsősorban a vérzékenység, továbbá az immunhiányos állapotok kezelése során alkalmaznak.

Web: www.biolifeplasma.com   www.takeda.com

(forrás: Momentum Communications)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés