hirdetés
hirdetés
2023. június. 01., csütörtök - Tünde.
hirdetés

Bővül a gyógyszerészek népegészségügyi szerepvállalása

Adherenciát javító program indul a gyógyszertárakban

A gyógyszerészi szerepkörök bővítését célzó program indul a patikákban Gyógyszereim 5xM néven, amelynek célja a gyógyszerszedési szokások javítása, ezáltal a terápiák hatékonyságának növelése.

hirdetés

Mintegy 150 gyógyszertár, a Gyöngy és Alma patikák, valamint a gyógyszerészi kamara által delegált független gyógyszertárak részvételével startol el novemberben az 5xM – mit, miért, mennyit, mikor, miként – gyógyszeralkalmazási program, amelyet a Hungaropharma támogatásával a Magyar Gyógyszerészi Kamara (MGYK), a Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság (MGYT), valamint a Semmelweis Egyetem közösen indított el. A betegeknek és a gyógyszerészeknek is készül kiadvány, amelyben összegyűjtik mindazt, ami támogathatja a terápiahűséget, hogy biztonságos és eredményes legyen a gyógyszeres kezelés.

Háromszor gyakrabban találkoznak a betegek gyógyszerészükkel, mint háziorvosukkal, a gyógyszerész-beteg kapcsolatot kevésbé jellemzi az orvoslásban még fellelhető feudális viszony, és – különösen a kistelepüléseken – megvan annak a lehetősége, hogy a patikus élethosszig kísérhesse a páciensét – többek között ezeket az előnyöket sorolta fel dr. Feller Antal, a Hungaropharma vezérigazgatója azon a sajtóbeszélgetésen, amelyen bejelentették az adherenciajavító program elindítását. A gyógyszerészek irányába meglehetősen magas a társadalmi bizalmi index, ami lehetőséget ad arra, hogy megnyerjék a betegeket a terápiának, ezáltal hatékonyabbá téve azt – tette hozzá. Bár a gyógyszerellátási rendszerben folyamatosan átalakulóban van a nagy- és a kiskereskedelem, az információátadás és a gyógyszerészi gondozás örök érték marad. Az utóbbit segíti bővíteni a program, amelynek keretében betegtájékoztató íveket és szakmai segédanyagokat juttat el a Hungaropharma a résztvevő patikákba. A PharmaOnline kérdésére a vezérigazgató elmondta azt is, első körben a több gyógyszert egyszerre szedő betegek körét célozzák meg a programban a patikusok.

A terápiahűség alapja a bizalmi kapcsolat

Az eredményes gyógyszeres terápiához nemcsak a jó minőségű gyógyszerek, hanem a tájékozott beteg együttműködése is szükséges. Ezt már dr. Zelkó Romána professzor, a Semmelweis Egyetem Gyógyszerésztudományi Karának dékánja mondta, kiemelve, hogy a gyógyszerészek számára biztosított segédanyag folyamatosan formálódik, hiszen a program során mind a betegektől, mind a patikusoktól visszajelzéseket várnak. Ezeket beépítik a megújuló segédanyagba, amely a gyógyszerészi gondozási irányelveket is tartalmazza. Ennek főbb fejezetei segítséget nyújtanak a kollégáknak például a kommunikációban az expediálásnál vagy a vény nélküli szerek kiadásakor, a vényköteles gyógyszerekhez kapcsolódó betegtájékoztatásban, a tabletták felezéséhez, vagy a gyógyszer-élelmiszer interakciókhoz kapcsolódó felvilágosításban.

Forrás: 123rf.com
Forrás: 123rf.com

Az adherencia javítása nagyobb egészségnyereséget hozhat, mint egy áttörő gyógyszerfejlesztés – mondta dr. Szökő Éva professzor, az MGYT elnöke, aki szerint az adherencia hiánya népegészségügyi problémákat is felvet, ahogyan a gazdaság számára is káros. Támogatott gyógyszerek garmadája köt ki a kukában, mert a krónikus betegek közül sokan nem hajlandóak folytatni a megkezdett terápiát, mert nem értik annak lényegét, vagy mert bizalmatlanok a gyógyszerek iránt. A professzor asszony szerint ezért kiemelkedően fontos a társadalom egészségértésének fejlesztése. Miközben az orvosok sokszor és sokféle gyógyszert rendelnek a betegnek, kevés rálátásuk van az összes terápiára, a patikusnak azonban lehetősége van ezek áttekintésére. Amennyiben a gyógyszerész és a páciens között kialakul a megfelelő bizalmi kapcsolat, a jó helyen és jó időben feltett kérdések rámutathatnak a gyógyszerelési hibákra – mondta a szakember.

Folyamatosan bővülő tudástár

A lakossági ismeretterjesztő kiadvány célja, hogy kérdezzen a beteg a patikában, és választ kapjon arra, mit, miért, mennyit, mikor és miként kell szednie a legjobb hatékonyság érdekében – ismertette a részleteket a szakmai anyagok összeállításáért felelős dr. Somogyvári Orsolya. A betegek az ismeretterjesztő anyag mellé gyógyszerelési táblázatot is kapnak patikusuktól, amelyben vezethetik a receptköteles és vény nélkül szedett gyógyszereik, valamint az alkalmazott étrend-kiegészítők mennyiségét, szedési gyakoriságát és mikéntjét, valamint azok hatását a biztonságos gyógyszerhasználat érdekében. Azt már Feller Antal tette hozzá, hogy a táblázat kitöltése lehetőséget ad a beteg számára a gyógyszerek és a patikában kapható étrend-kiegészítők közötti éles különbségtételre is, ami sok nehézséget okoz a pácienseknek.

A szakmának készült segédanyag a már megjelent szakmai irányelvekre és jogszabályokra alapozva foglalja össze a lényeget, és lehetővé teszi, hogy a patikusok egységesen válaszoljanak a páciensek kérdéseire. A gyógyszerelési kézikönyv – a program során érkező visszajelzések alapján – elektronikusan folyamatosan bővül – mondta Somogyvári Orsolya.

A tervek szerint a most induló program, és annak keretében a folyamatosan bővülő anyag később szélesebb támogatottságú, komplex programmá tud érni, alátámasztva a döntéshozók számára is a gyógyszerészi gondozás fontosságát. Ezért is vett részt a Gyógyszereim 5M program kidolgozásában és elindításában az MGYK, amelynek elnöke a gyógyszerészek egészségügyi szerepét hangsúlyozta a sajtóbeszélgetésen.

A patikusoktól, mint a gyógyszeralkalmazás szakértőitől elvárható feladat, hogy nyissanak a betegek felé, Hankó Zoltán szerint az 5xM program nemcsak a betegek, hanem a gyógyszerészek attitűdváltását is támogatja a felvilágosítás, informálás tekintetében. Míg sokak szerint vidéken jobbak a lehetőségek a személyes kapcsolatok kiépítésére, ezáltal a gyógyszerészi gondozási feladatok ellátására, az elnök szerint helyenként a városi gyógyszertárakban is megvannak ezek a kontaktusok, ám főként a gyógyszerészeken múlik ennek kialakítása. Feller Antal lapunk kérdésére azt is hozzátette, hogy tapasztalataik szerint a patikusok többsége nyitott arra, hogy gondozási feladatokat is ellásson, annak ellenére is, hogy egyelőre a tevékenység finanszírozása nem megoldott, és aminek rendezését évek óta várja a gyógyszerésztársadalom a döntéshozóktól.

A gyógyszerészi gondozási feladat kötelezettség, az MGYK az elmúlt években azon dolgozott, hogy ezt a szerepkört tartalommal is megtöltse. Így számos népegészségügyi programba kapcsolódtak be a patikusok, mint az influenzaoltás népszerűsítése, a dohányzásról való leszoktatás, az allergiaprogram, vagy étrend-kiegészítőkkel kapcsolatos tevékenységek – emlékeztetett Hankó Zoltán. Arról, hogy népegészségügyi, egészségfejlesztési programokba kapcsolódnak be a gyógyszertárak, még 2015 áprilisában írt alá megállapodást a Nemzeti Egészségfejlesztési Intézet (NEFI) és a kamara. A PharmaOnline kérdésére válaszolva az elnök elmondta, az elmúlt évek folyamatos háttérintézményi átszervezése nyomán időnként döcögött az együttműködés, a kamara azonban az abban vállaltakat – minden évben más-más téma kerül a népegészségügyi tanácsadás fókuszába – továbbra is kötelezettségének tekinti. Hozzátette, a legutóbbi struktúraátalakítás értelmében várhatóan a Nemzeti Népegészségügyi Központtal (NNK, volt ÁNTSZ) egyeztetnek majd az együttműködés folytatásáról.

Márciusban született megállapodás arról is, hogy a gyógyszertárak népegészségügyi szerepvállalása bővül az országos vastagbélszűrési programban való részvétellel. Erről Hankó Zoltán lapunknak azt mondta, egyelőre az emberi erőforrás minisztérium „másként fogalmaz” ezzel kapcsolatban, az azonban biztos, hogy valamilyen formában a patikusok is részt vesznek majd a szűrésben. Erről szintén az NNK vezetőjével, Kovács Attila országos tisztifőorvossal egyeztetnek majd.

A Gyógyszereim 5xM program tapasztalatait és eredményeit 2019-ben az országos patikanapon ismertetik majd – mondta még a kamara elnöke, hozzátéve, hogy reményeik szerint a módszertant – számonkérhető formában – sikerül majd bevezetni valamennyi hazai patikában.

Tarcza Orsolya
a szerző cikkei

(forrás: PharmaOnline)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés