hirdetés
hirdetés
2021. december. 04., szombat - Borbála, Barbara.
hirdetés

A Videoton megvizsgálta, melyik a legjobb Covid-vakcina Magyarországon

A Moderna és a Pfizer vakcinákkal oltottaknak a legmagasabb az ellenanyagszintjük, míg a Sinopharmmal oltottaknak a legalacsonyabb – derült ki a Portfolio szerint a Videoton munkavállalói körében végzett vizsgálat eredményéből.

Több száz ellenanyag-vizsgálat után úgy tűnik, hogy a Moderna és a Pfizer koronavírus elleni vakcinája nyújthatja a legerősebb védelmet – mondta Sinkó Ottó, a Videoton Holding társ-vezérigazgatója a Portfolionak a vállalat Covid-ellenanyag mérései alapján. Hangsúlyozza, hogy ezek a mindennapi mérések tapasztalatai, nem tudományos eredmények, mégis fontosak, hiszen Magyarországon alig lehet tudni valamit a vakcinák teljesítményéről. A Videoton már több mint 800 ellenanyag-mérésnél tart, júliusban, a 3. hullám után kezdték el, és jelenleg is tartanak még a vizsgálatok, a mérésig a Covid-fertőzés vagy a 2. oltás után 4 hónapnak kell eltelnie. A Janssen oltásán kívül mindegyik vakcina esetében nagyszámú oltottat tudtak vizsgálni, ezt a vakcinát azért nem, mert túl alacsony a minta elemszáma, vagyis náluk túl kevesen kapták ezt az oltást. Az eddigi eredmények alapján a

  • Modernával oltottaknál kb. 8000 AU/ml,
  • A Pfizer esetében kb. 5600 AU/ml,
  • Az AstraZenecánál és a Szputnyiknál kb. 1550 AU/ml,
  • a Sinopharmnál pedig kb. 600 AU/ml ellenanyagot mértek.

Fontos megjegyezni, hogy a védettséget jelentő minimumszint 50 AU/ml. A vizsgálati eredményekből kiszűrték azokat, akik oltás előtt Covid-fertőzésen is átestetek, náluk ennél magasabb az ellenanyag szint, de az részben a korábbi fertőzés eredménye, azaz nem csak az oltás váltotta ki.

Sinkó Ottó összegzésképp azt mondta, hogy a nyáron kezdődött vizsgálatuk eredménye alapján az mRNS-alapú vakcinák magas ellenanyag-szintet produkálnak, míg az adenovírusos oltások alacsonyabbat, ám ezek az oltások is erős védelmet nyújtanak.

Egyedül a Sinopharm esetében merülnek fel kérdések, különösen a 60 év felettiek esetében sokaknak nagyon alacsony szintű a védelme, és voltak, akik a vizsgálat időpontjában egyáltalán nem rendelkeztek védettséggel.

Sinkó Ottó a nyári, friss vizsgálatok eredményei alapján a Portfolio-nak hangsúlyozta:

akiknek alacsony volt az ellenanyagszintjük vagy negatív az eredményük, azoknak azt javasolták, hogy mindenféleképpen vegyék fel a harmadik oltást.

A harmadik oltást követően újra megmérték az ellenanyagszintet, és nagyon kedvező eredményt kaptak. Azoknál, akiket két Sinopharmmal oltottak be, és vállalták a harmadik dózist, hatalmas mértékben nőtt az antitestjeik száma. Ebben a 60 év feletti csoportban a második dózis után az átlagos antitestszám 141 AU/ml volt, közülük sokaknak a kritikus, védettségi minimumnak számító 50-es érték alatt alakult. A harmadik dózis felvétele után azonban – amely minden esetben Pfizer volt – átlagosan 18000-re emelkedett az antitestszám.

A két Sinopharmra beadott harmadik Pfizer tehát elképesztően hatásos – fogalmazott.

(forrás: Portfolio)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés