hirdetés
hirdetés
2022. december. 07., szerda - Ambrus.
hirdetés

A nők közel kétharmada félrekezeli intim problémáit

Az intim problémák helytelen kezelése súlyosbodó tünetekhez vezethet, amit már csak orvosi terápiával lehet megszüntetni.

hirdetés
A nők többsége fél a hüvelyi fertőzésektől, és még mindig tabuként kezeli az intim témákat. Emiatt sokan először otthon próbálják meg orvosolni a problémát, ami gyakran vezet félrekezeléshez. Egy fogyasztói kutatás szerint a közép-kelet-európai régió egyes országaiban bakteriális hüvelyfertőzés esetén a nők 67%-a kezeli magát különböző gomba elleni készítmények segítségével – tévesen. A valóságban ugyanis a hüvelyi fertőzések akár felében nem gomba, hanem baktériumok lehetnek felelősek a kellemetlen tünetekért. Miután a kiválasztott termék nem szünteti meg a problémát, az esetek körülbelül harmada orvosi kezeléssel végződik. Pedig a tejsavat és probiotikumot tartalmazó készítmények egyaránt segítenek a bakteriális és a gombás intim fertőzések kezelésében is.

Hol kaphatunk intim fertőzést?

Egy internetes felmérésből kiderült, hogy ha arról van szó, hogy hol kaphatnak el intim fertőzéseket, a nők közel kétharmada a fürdőktől, a strandoktól és a nyilvános WC-ktől tart leginkább. Ezt követik az egészségügyi intézmények, a közlekedési eszközök, de a bevásárlóközpontok és a munkahelyek is a hölgyek közel 5%-ában keltenek félelmet. Dr. Pétervári László szülész-nőgyógyász, klinikai genetikus, a Bács-Kiskun Megyei Kórház főorvosa szerint a nyilvános WC-deszkákkal és uszodákkal kapcsolatos félreértések a mai napig élénken élnek a nőkben, pedig az esetek többségében ezek nem járnak igazi veszéllyel.

Szégyenérzet, otthoni félrekezelés

Tavaly egy nemzetközi, intim higiéniával foglalkozó vállalat kutatása kiderítette, hogy a nők többsége nem szereti nevén nevezni saját intim testrészét, és még nagyobb problémát okoz, ha intim gondokról kell beszélni. Nem meglepő tehát, hogy a hölgyek többsége először otthon, patikában kapható termékek segítségével próbálja meg kezelni a hüvelyi fertőzését.

Azok a nők, akik tapasztaltak már életük során hüvelyfertőzést, többségében úgy gondolták, hogy elsősorban gomba okozta a problémáikat. A valóságban azonban az esetek akár felében nem gomba, hanem baktériumok lehetnek felelősek a kellemetlen tünetekért. Egy 2014-ben készült fogyasztói kutatás szerint a közép-kelet-európai régió egyes országaiban bakteriális hüvelyfertőzés esetén a nők közel kétharmada kezeli magát tévesen különböző, patikában kapható gomba elleni készítmények segítségével. Mivel a nők több mint 60%-a inkább saját maga kezdi el orvosolni a fertőzést, ez komoly problémákhoz, félrekezeléshez is vezethet. Miután a kiválasztott termék nem szünteti meg a problémát, az esetek körülbelül harmada orvosi kezeléssel végződik.

Létezik megoldás

A fogyasztói kutatásból az is kiderült, hogy a magyar nők 41%-a kizárólag patikában kapható termékekkel próbálja gyógyítani magát, míg 44%-a patikai és vényköteles termékekkel egyaránt. 10-ből több mint 8 nő tehát biztos, hogy megfordul valamelyik patikában, ha intim fertőzés tüneteit tapasztalja. Dr. Pétervári László szerint a többség vagy hüvelyöblítéssel vagy gomba elleni szerekkel próbálkozik először, és csak a sikertelen kezelés után fordul szakorvoshoz.

Annak ellenére, hogy szakemberhez fordulni minden esetben jó ötlet, nem árt tudni, hogy létezik olyan patikában kapható termék, ami egyszerre tud segíteni a bakteriális és a gombás hüvelyi fertőzés tünetein. A probiotikumot és a tejsavat egyszerre tartalmazó készítmények ugyanis mindkét esetben enyhítik a tüneteket.
(forrás: Walmark, Pharma Online)
hirdetés

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés