hirdetés
hirdetés
2021. szeptember. 27., hétfő - Adalbert.
hirdetés

A negyedik hullámra sem lesz magyar vakcina

A 168 szerint a Magyarországon várhatóan ősszel beköszöntő negyedik hullám idején még biztosan nem lesz forgalomban magyar gyártmányú vakcina, feltehetően az utána következő időszakban sem.

A 168 a múlt heti Kormányinfón megkérdezte Gulyás Gergelyt, ennek tükrében mikor kerülhet forgalomba az első magyar gyártmányú vakcina, mire a miniszter azt válaszolta: „A decemberi termelés megkezdése esetén 2022 végén, vagy 2023 elején lehet számítani a forgalomba hozatalra”. Hozzátette: a gyár bérgyártásra is készül, tehát a saját fejlesztés mellett bármilyen vakcina gyártására is alkalmas lesz. 

A magyar vakcinagyár egyébként Debrecenben épül meg, a Debreceni Egyetem által alapított gazdasági társaság fejlesztésének részeként. A Nemzeti Oltóanyaggyár beruházása nagyjából 55 milliárd forintba kerül, és külön a magyar oltóanyagot gyártó egységgel is rendelkezik majd, amelyhez az állatkísérleteket elméletileg már korábban elvégezték.

Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára nemrég azt nyilatkozta, a gyár építése még mindig a tervezési szakaszban van, de már a nyár folyamán megtörténik az alapkőletétel – derül ki a kormányzati oldal tájékoztatásából. Hozzátette, az intézményben többféle technológiát is alkalmaznak majd a fejlesztésnél és a gyártásnál is. Kijelentése, miszerint az oltóanyaggyár a működését csak a jövő év végén kezdheti meg, egybecseng a Gulyás Gergely által közölt információkkal.

Ez azonban azt jelenti, hogy a Magyarországon várhatóan nyár végén vagy ősszel beköszöntő negyedik hullám idején még biztosan nem lesz forgalomban magyar gyártmányú vakcina, sőt feltehetően az utána következő időszakban sem. A 2023 elejére beharangozott piacra dobás egyelőre nagyon távolinak tűnik. Szakemberek szerint előfordulhat, hogy addigra már egy sokkal erősebb és veszélyesebb variánsával kell szembenéznünk, de az is megeshet, hogy a magyar vakcinagyár érdemi termelésének idejére már rég magunk mögött tudhatjuk a koronavírus-járvány legnehezebb időszakait, és már nem lesz szükség újabb oltóanyagokra.

(forrás: 168.hu)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés