hirdetés
hirdetés
2023. június. 04., vasárnap - Bulcsú.
hirdetés

A mediterrán diéta a legjobb 2023-ban is

Sorrendben a hatodik egymást követő évben is a mediterrán diéta érdemelte ki az első helyet a legjobb diétás vagy fogyókúrás programok rangsorában. A mediterrán diéta gyümölcsöket, zöldségeket, az olívaolajat és a halat helyezi előtérbe.

hirdetés

A U.S. News & World Report neves amerikai kiadvány The Best Diets elnevezésű rangsorát több mint 30 táplálkozási szakértő, orvos és epidemiológus segítségével állította össze. 24-féle diétát rangsoroltak, összesen 11 kategóriában, hogy ezzel is segítsék az olvasókat megtalálni a céljaiknak legjobban megfelelő étkezést, legyen szó fogyókúráról, a legkönnyebben követhető diétáról, vagy a cukor- vagy szívbetegség kezelésére szolgáló táplálkozásról. Az idei képzeletbeli verseny két új kategóriával bővült: a „legjobb diéták a csontok és ízületek egészségéért”, valamint a „legjobb családbarát diéták” minősítésével.

Az értékelés módszertanában számos tényezőt vettek figyelembe, például azt, hogy egy étrend minden élelmiszercsoportot tartalmaz-e, mennyire könnyű követni, és testre szabható-e a kulturális és személyes preferenciáknak megfelelően.

Fotó: A-Lab Pharma Egészségügyi Monitor/arvalicom.hu
Fotó: A-Lab Pharma Egészségügyi Monitor/arvalicom.hu

Az összességében a legjobb étrendek kategóriában a mediterrán diéta mögötti második helyen holtverseny alakult ki: a szakemberek kiválónak ítélték a DASH-t, illetve a flexitáriánus étrendet egyaránt. A Dietary Approaches to Stop Hypertension – DASH a magas vérnyomás elleni küzdelemben lehet hasznos; gyümölcsöket, zöldségeket, teljes kiőrlésű gabonaféléket, sovány fehérjét és alacsony zsírtartalmú tejtermékeket tartalmaz. A flexitáriánus szintén a gyümölcsökre és a zöldségekre helyezi a hangsúlyt, de a vegetáriánussal szemben alkalmanként hús fogyasztását is engedélyezi.

A legjobb fogyókúrás étrendek közül a WW, azaz a Weight Watchers, lett az első, melynek terve nemcsak a fogyást, hanem az egészségesebb táplálkozást és a rendszeres mozgást is szorgalmazza. A második itt is a DASH lett.

A különleges listát átböngészve a Medscape orvosszakmai portál oldalán számos szakember fejtette ki véleményét, és a diétatervek kidolgozói közül is többen reagáltak a rangsorra.

 

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés