hirdetés
hirdetés
2021. május. 12., szerda - Pongrác.
hirdetés

Meghatározó az étrend-kiegészítők szerepe

A magyar lakosság vitamin- és ásványianyag-bevitele

Az ásványi anyagok közül mindkét nemet érinti az alacsony kálium-, mangán- és krómbevitel, míg a nőkre jellemző, hogy a táplálkozásukkal nem visznek be elegendő kalciumot, vasat, rezet vagy cinket a szervezetükbe.

hirdetés

Amikor vitamin- vagy ásványianyag-bevitelre van szükség, legtöbbünknek az étrend-kiegészítő készítmények jutnak az eszünkbe. Ez így is van rendjén, hiszen az étrend-kiegészítő készítmények többsége tartalmaz valamilyen vitamint vagy ásványi anyagot. A gyógyszertári adatok azt mutatják, hogy a multivitamin készítményekre mindig van igény. Sok esetben ezek a vitaminok vagy ásványi anyagok más élettani hatású összetevővel (például növényi anyagokkal) kombinált formában kerülnek forgalomba.

Joggal merülhet fel a kérdés, hogy indokolt-e ezen tápanyagok bevitele, vannak-e adatok a magyar lakosság vitamin- és ásványianyag-ellátottságával kapcsolatban? Szerencsére erre a kérdésre igen a válasz, mivel az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet által rendszeresen elvégzett Országos Táplálkozás és Tápláltsági Állapot Vizsgálat (OTÁP) többek között ezt a kérdéskört is részletesen elemzi*. A 2014-ben elvégzett vizsgálat egyik fontos következtetése, hogy kritikusan alacsony a D-vitamin- és A-vitamin-bevitel, de a magyar lakosság több mint negyven százaléka nem jut elegendő H-vitaminhoz (biotinhoz), B5-vitaminhoz (pantoténsavhoz) vagy folsavhoz sem. A vizsgálati adatok szerint kisebb gyakorisággal más vitaminok esetében is számítani kell a nem megfelelő bevitelből adódó hiányállapotra. Bár a férfiak és nők vitaminbevitele között jelentős különbség van, az előzőekben leírtak mind a két nemre vonatkoznak azzal, hogy a nők között gyakrabban fordul elő elégtelen bevitel. Az ásványi anyagok közül mindkét nemet érinti az alacsony kálium-, mangán- és krómbevitel, míg a nőkre jellemző, hogy a táplálkozásukkal nem visznek be elegendő kalciumot, vasat, rezet vagy cinket a szervezetükbe.

A felmérés azt is megállapította, hogy a vizsgált időszakban a megkérdezettek több mint ötven százaléka szedett valamilyen étrend-kiegészítő készítményt. Ezt a megállapítást a fentiek szerinti nem megfelelő bevitelt bizonyító adatokkal együtt értékelve nagy biztonsággal kijelenthetjük, hogy a lakosság vitamin- és ásványianyag-ellátottságának javításában az étrend-kiegészítő készítményeknek meghatározó szerepe van.

Természetesen a megfelelő vitamin- és ásványianyag-bevitel csak akkor érhető el az étrend-kiegészítő készítménnyel, ha igazoltan kiváló minőségű.

*: OGYÉI Országos Táplálkozás és Tápláltsági Állapot Vizsgálat 2014.

(forrás: Pharma Tribune)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés