hirdetés
hirdetés
2023. március. 29., szerda - Auguszta.
hirdetés

A koronavírus változatlanul ad feladatokat a magyar kutatóknak

A koronavírus-fertőzés gyógyításával kapcsolatban két fő irány bontakozott ki: a már létező gyógyszerek felhasználása a kór kezelésére, és teljesen új gyógyszerek fejlesztése.

hirdetés

Tudományos konferencián összegezték a járványügyi szakemberek a koronavírus kapcsán szerzett tapasztalataikat 2021. július 8-án, a Pécsi Tudományegyetem (PTE) Szentágothai János Kutatóközpontjában. Gyorsan reagáltunk a veszélyhelyzetre, de változatlan lendülettel kell dolgoznunk az ország önellátási képességének megerősítésén – hangsúlyozta a rendezvényen Palkovics László innovációs és technológiai miniszterter.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) már tavaly márciusban létrehozta a vírus elleni védekezéshez szükséges hátteret és pénzügyi alapot, majd a megelőzés, azonosítás, kezelés területén végzett koordinációt.

„A hazai kutatás-fejlesztési és innovációs rendszer megmutatta, hogy összefogva rendkívüli körülmények között is eredményesen tud működni. A védekezésben nélkülözhetetlen támogatást jelentett a kutatók munkája, tudása, de előre kell gondolkodnunk! A járvány ideje alatt szerzett tapasztalatokat, a létrejött együttműködéseket meg kell őrizni a jövőnek, mert azok bármilyen járványügyi helyzetben jól hasznosíthatók” – mutatott rá a tárcavezető.

A hazai koronavírus-kutatás fontosabb irányait dr. Jakab Ferenc, a Nemzeti Virológiai Laboratórium vezetője ismertette. A PTE Szentágothai János Kutatóközpontja sokrétű munkát végzett el a diagnosztikában való részvételtől a hatóanyag-vizsgálatokig. A Virológiai Nemzeti Laboratórium hazai fejlesztő cégekkel is együttműködik, jelenleg több ígéretes kutatás zajlik. „A csatát megnyertünk, de a háborút nem. A ma bemutatott projektek mindegyike jelzi, hogy a maga szakterületén mindenki megtette, amit lehetett” – hangsúlyozta a professzor.

A koronavírus-fertőzés gyógyításával kapcsolatban két fő irány bontakozott ki: a már létező gyógyszerek felhasználása a kór kezelésére, és teljesen új gyógyszerek fejlesztése. „A magyar favipiravir tabletta kipróbálás alatt áll, a négy orvosképző egyetem teszteli még” – mondta el Kovács L. Gábor, a gyógyszerek klinikai vizsgálatával foglalkozó HECRIN konzorcium képviselője.

A remdesivir komoly kihívást jelentett, hiszen gyakorlatilag beszerezhetetlen volt. „A Richter vizsgálati készítményként kezdte el gyártani, ún. különleges alkalmazási engedélyt kapott annak érdekében, hogy a betegek hozzájuthassak az életmentő gyógyszerhez.” Előremutató a Pécsi Tudományegyetem és a Szegedi Tudományegyetem közös kutatása, amely az ITM támogatásával a betegség lefolyását befolyásoló környezeti tényezőket vizsgálja.

Palkovics László kiemelte: „A hazai önellátási képességek megteremtésének egyik legfontosabb eleme a nemzeti oltóanyaggyár megépítése Debrecenben. A kormány szándékai szerint Magyarország 2022 végére képessé válik koronavírus-vakcina előállítására, ezzel csökkentve a külföldi gyártóknak való kiszolgáltatottságot.”

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés