hirdetés
hirdetés
2021. október. 25., hétfő - Blanka, Bianka.
hirdetés

A gyógyszerfejlesztésben is jól teljesít a mesterséges intelligencia?

A DSP-1181 jelű gyógyszert az oxfordi biotech vállalat, az Exscientia állította elő, az átlagosan négy és fél éven át tartó folyamatot kevesebb mint egy évre tudták csökkenteni, írja a PCWorld.

A szóban forgó gyógyszert egyébként az obszesszív-kompulzív személyiségzavar (OCD) kezelésében használhatják. Ha a módszer szélesebb körben is elterjed, sokkal gyorsabban lehet reagálni új típusú betegségek megjelenésére vagy létező járványok hirtelen mutálódására.

Az Exscientia ügyvezetője, Andrew Hopkins professzor szerint a jelenlegi eredmények azért számítanak mérföldkőnek a gyógyszerfejlesztés terén, mert a mesterséges intelligencia az úgynevezett trial and error folyamatokat eddig nem tapasztalt sebességre növelte – ilyenkor a gyógyszer modellezésénél szinte molekulánként kell megtervezni, hogy miből áll össze a végleges készítmény, ami milliárdnyi variációt és döntési helyzetet eredményez – olyan ez, mint egy sokmilliárd darabos puzzle-t kirakni, ráadásul úgy, hogy sokkal több elem áll rendelkezésre, mint ahány elemből a végleges kép áll. Hopkins szerint az algoritmus ráadásul kiválóan alkalmazható teljesen másfajta betegségek kezelésében alkalmazott gyógyszerekre is.

Az újfajta folyamat társadalmi kérdéseket is felvethet, egyesek azon aggódhatnak, jó ötlet-e "robotok által készített gyógyszert" bevenni – írja a PCWorld.

(forrás: PC World)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés