hirdetés
hirdetés
2021. május. 07., péntek - Gizella.
hirdetés

A gyógyszerész szerepe a jóindulatú prosztata-megnagyobbodás kezelésében és nyomon követésében

Mivel a betegek jelentős része a panaszait öngyógyítás keretében szeretné enyhíteni, fontos feladat a betegség szövődményeiről, a téves diagnózis veszélyeiről szóló tájékoztatás és a kezelés eredményességének nyomon követése. A beteg tüneteinek, állapotának felméréséhez hasznos támpont lehet az IPSS kérdőív. A reálisan elvárható terápiás eredmény, a korlátok (pl. a hatásosság kialakulásához szükséges idő) és a mellékhatások magyarázó ismertetésével növelhető a betegek együttműködési készsége.

hirdetés

Az elöregedő társadalmakban egyre nagyobb jelentősége van az idősödéssel együtt járó betegségek kezelésének.  Az idősödő férfiakat érintő leggyakoribb jóindulatú, ugyanakkor kellemetlen tüneteket okozó urológiai betegség a benignus prosztatahiperplázia (BPH). A betegség nagyon jelentős populációt érint, mivel az 50 éves férfiak 50 százalékában kimutatható prosztatatúltengés, aminek gyakorisága életévenként kb. 1 százalékkal nő.

Tünetek, okok

A dülmirigy jóindulatú megnagyobbodása, pontosabban a prosztatát alkotó sejtek számának növekedése változatos tüneteket okoz, amelyek az obstruktív és irritatív tünetek csoportjaiba sorolhatóak (1. táblázat). A prosztata megnagyobbodása összenyomja a rajta átvezető húgycsövet, ezért jelentkeznek az obstruktív tünetek (ugyanakkor a prosztata mérete nem függ össze feltétlenül a tünetek intenzitásával). A BPH kialakulásával a húgyhólyag kiürítését végző izmok működése is instabillá válik, ez okozza az irritatív tüneteket. A kellemetlen panaszokon túl a BPH szövődmények kialakulását is eredményezheti. A húgycső beszűkülésével a vizelet elfolyása nehezítetté válik, ami pangás hoz vezethet, és másodlagos gyulladásos fertőzésekre, kőképződésre hajlamosít . A BPH talaján gyakran alakul ki krónikus prosztatagyulladás , az elhúzódó obstrukció pedig hosszú távon a veseműködés romlásá t eredményezheti.

A benignus prosztatahiperplázia fontosabb tünetei

Obstruktv (mechnaikai)                       Irritatív (detruzor izom instabilitása)                                          
nehezen induló vizelés gyakori éjszakai vizelés
hosszabb vizelési idő ellenállhatatlan vizelési inger
elégtelen vizeletürítés érzése   
szakaszos vizelés  
vizeletelakadás  

Mivel a betegség tüneteinek enyhítésére számos vény nélkül beszerezhető gyógyszer és egyéb készítmény is rendelkezésre áll, gyakori, hogy a betegek az öngyógyítás keretein belül keresnek enyhülést panaszaikra. Annak ellenére, hogy a tünetek jellegzetesek, óvatosságra int, hogy más betegségek (pl. prosztatarák) is hasonló szimptómákkal járhatnak. A jellemző tünetek alapján a BPH diagnózisa valószínűsíthető, de csak orvosi vizsgálattal állapítható meg teljes biztonsággal!

Diagnózis: lehetőségek és korlátok

A tünetek felmérésére több értékelési skála rendelkezésre áll, ugyanakkor a l egelterjedtebben a Nemzetközi Prosztata Tünetértékelő Skálát (International Prostate Symptom Score) az IPSS-t alkalmazzák. A kérdőív elérhető könnyen kinyomtatható formában, de internetes felületen is kitölthető . Kiértékelése egyszerű, mindössze a hét, a tünetek gyakoriságára irányuló kérdésre adott válaszok (0-5 pont) összeadására van szükség.

Az IPSS kérdőív kérdései:

1. Milyen gyakran érzi úgy, hogy nem sikerül teljesen kiürítenie a hólyagját a vizelés során?

2. Milyen gyakran fordul elő, hogy két órán belül újra vizelnie kell?

3. Milyen gyakran fordul elő, hogy vizelés közben a vizeletsugár elakad és újra kell indítania?

4. Milyen gyakran érezi úgy, hogy nehéz a vizelést visszatartania?

5. Milyen gyakran fordul elő, hogy vizelete gyenge, vékony sugárban ürül?

6. Milyen gyakran kell erőlködnie, hogy a vizelés meginduljon?

7. Az esti lefekvéstől másnap reggelig általában hányszor kell felkelnie vizelni?

Ha a kérdésekre adott válaszok összege nem haladja meg a 7-et, a tünetek enyhének mondhatóak, és a kezelésre alkalmasak lehetnek a vény nélkül kapható szerek. Ilyen esetben a gyógyszerész feladata, hogy a tünetek enyhítésére alkalmas vény nélkül kiadható szerrel lássa el a beteget, és felhívja a figyelmet a rendszeres ellenőrzés fontosságára. Ennél magasabb pontszám esetén elképzelhető, hogy vényköteles gyógyszerre vagy sebészi beavatkozásra van szükség, ezért orvoshoz kell fordulni . Vény nélküli készítmény választása esetén is szükséges a mielőbbi orvosi vizsgálat és megerősítés, mivel az IPSS-skála szerinti tünetértékelés nem ad pontos diagnózist!

Ha az IPSS-kérdőív kitöltésére idő vagy a beteg együttműködésének hiány miatt nem lehetséges, a kérdőív szempontjai szerint tájékozódhatunk a vizeletürítési problémákról. Célirányos kérdésekkel könnyen azonosítható a betegség néhány jellegzetes velejárója.

BPH-ra utalhatnak bizonyos vizelési szokások. Így például a betegek egy része a nehezen elinduló vizelést elősegítendő öklével a hólyagtáji hasfalat nyomja vagy hasprést használ vizeléskor. Ez utóbbi gyakran fel sem tűnik a betegnek, de ha megkérdezzük, hogy tud-e beszélni vizelés közben, az igenlő válasz esetén erősebb lehet a gyanú, hogy a vizelést húgyúti obstrukció nehezíti!   A hasonló tünetekkel járó, de akár súlyos következményekhez vezető betegségek kizárása csak orvosi vizsgálattal lehetséges.

A szakszerű diagnózis felállítása napjainkban a tünetek felmérésén túl prosztata- és laborvizsgálatot is magában foglalhat. A laboratóriumi vizsgálat a prosztataspecifikus antigén (PSA) szintjének meghatározására irányul, ugyanis ennek az anyagnak a plazmakoncentrációja BPH esetén némileg emelkedett. A gyógyszertárban, ujjbegyből nyert vérmintából való PSA-meghatározás csak tájékozódásra megfelelő,(!) a PSA-érték eltérése esetén a beteget azonnal szakorvoshoz kell irányítani . Ha az orvos által kért laboratóriumi vizsgálat során mért magas PSA-koncentráció indokolttá teszi, további műszeres vizsgálat is szükséges lehet a prosztatarák lehetőségének kizárására. Az urológiai vizsgálattól való idegenkedés egyik fő oka, hogy a végbélen keresztül tapintással végzett prosztatavizsgálat napjainkban is gyakran alkalmazott módszer, mivel azonnali és megbízható diagnosztikus eszköznek számít.

A gyógyszerész feladata a gondos követésben

Enyhe tünetek esetén, amennyiben nincs szükség vényköteles gyógyszerek alkalmazására, a gyógyszerésznek fontos szerepe van a betegség gondos követésében. A tevékenység fő célja a tünetek nyomon követése a súlyosbodás megállapítására és életmódi tanácsokkal a beteg tüneteinek mérséklése. A folyadékfogyasztás csökkentése, a koffein- és alkoholfogyasztás mérséklése gyakran önmagában eredménnyel jár. A gondos követés egyik fő eszköze a rendszeres IPSS szerinti értékelés, amellyel felmérhető a tünetek súlyosságának alakulása és a vény nélküli szerekkel folytatott kezelés hatásossága.

Fitoterápiás készítmények

Az öngyógyítás keretében alkalmazott szerek zöme növényi eredetű. Mind a felhasznált növények, mind pedig a termékek minősége szempontjából rendkívül heterogén készítménycsoportról van szó, amelyben  egyaránt megtalálhatóak megalapozottan alkalmazott gyógynövények, jó minőségű termékek, és bizonyítatlan hatásosságú és minőségű készítmények is.  Ha a felhasznált növények oldaláról közelítünk, akkor több olyan gyógynövény is említhető, amelynek klinikai hatásossága kellőképpen igazolt, ugyanakkor olyan növények is alkalmazást nyernek, amelyekkel nem végeztek modern humán vizsgálatokat. Előbbi, bizonyított hatásosságú növények a modern orvoslás részeinek tekinthetőek, és termékeik a szintetikus vegyületekkel egyező engedélyezési eljárást követően gyógyszerként is forgalomban vannak. A gyógyszerként forgalmazott készítmények minőségéhez nem férhet kétség. A nem kielégítően bizonyított hatásosságú növények egy része szintén elérhető garantált minőségű készítményként, a gyógyszerek egy speciális alcsoportjában,  hagyományos növényi gyógyszer ként. Ennek a kategóriának jellegzetessége, hogy bár a termékminőség és a biztonságosság ellenőrzése, biztosítása a gyógyszereknél megszokott magas színvonalú, a hatásosság klinikai igazolását a tradicionális felhasználás tapasztalata pótolja. Ezeknél a termékeknél a betegbiztonság biztosított, ugyanakkor a gyógyhatás elérése nem garantált kellő szinten.

A nem gyógyszerként forgalmazott készítmények zöme  étrend-kiegészítő ként kerül forgalomba. Ennek a termékkategóriának a jellegzetessége, hogy – mivel az alkalmazás célja az étrend kiegészítése – termékei nem használhatók gyógyászati céllal. Ez persze nem zárja ki azt, hogy a felhasznált alapanyagok között ne legyenek klinikailag vizsgált, hatásos gyógynövények. Mivel azonban a termékek hatásosságát nem kell igazolni, a konkrét készítményekről általában nem állnak rendelkezésre humán bizonyítékok. Ezek hiányában a hatásosság bizonytalan, hiszen ugyanannak a növénynek számtalan különböző összetételű, gyógyászati szempontból eltérő értékű terméke előállítható a gyártás módjától függően .

Az étrend-kiegészítők nem engedélyezési eljárás során kerülnek forgalomba, és hatósági minőségellenőrzésük is alacsonyabb szintű, mint a gyógyszereké. A termékkategória manapság nagyon népszerű a betegek körében, ezért a gyógyszerészeknek is tájékozódniuk kell a termékekről.  A teljes elutasítás, csakúgy, mint a készítmények kritika nélküli ajánlása, szakmai szempontból nem fogadható el.  Tekintettel az előzőekben vázolt minőségi és hatásossági garanciákra, elsősorban gyógyszerként forgalmazott készítményeket célszerű ajánlani. Ha egy termék étrend-kiegészítők közé tartozik, a várható hatásosság a felhasznált növény és annak dózisa alapján értékelhető. Ha a fő összetevő olyan növény, amelynek hatásossága nem igazolt, vagy ha – legyen szó akár bizonyított hatású növényről is – a dózis nem megfelelő, a terméket ne ajánljuk gyógyászati használatra. Különösen kerülendő azoknak a termékeknek az alkalmazása, amelyek gyógyszerként történő engedélyezés és étrend-kiegészítőként történő bejelentés nélkül, illegálisan vannak forgalomba, ugyanis ezeknek a minősége a leginkább kétséges. A gyógyszerként forgalmazott termékek listája a  GYEMSZI-OGYI  honlapján  olvasható , a bejelentett étrend-kiegészítők felsorolása pedig az  OÉTI honlapján  lelhető fel

A bizonyított hatású gyógynövények fő támadáspontjai megegyeznek a szintetikus szerekével, de a  fitoterapeutikumok jellegzetessége, hogy a szintetikus szerekkel ellentétben több támadásponton hatva enyhítik a tüneteket . Az α 1 -adrenoreceptorok blokkolásán és a tesztoszteron-5-α-reduktáz enzim gátlásán kívül  gyulladáscsökkentő, antiproliferatív aktivitást is leírtak  (2. táblázat).  Magyarországon kevésbé súlyos jóindulatú prosztata-megnagyobbodás kezelésére tradicionálisan tökmag-alapú készítményt alkalmaztak. A  tökmag  (Cucurbitae semen,  Cucurbita pepo )  olajának kedvező hatása klinikailag is igazolt , de más gyógynövények is rendelkezésre áll a BPH panaszainak enyhítésére. Ezek közül a legfontosabbak a  törpepálma vagy szabalpálma  ( Serenoa repens ), a  nagy csalán  ( Urtica dioica ) és a  rozspollen  kivonata. Jelenleg a szabalpálma hatásosságával kapcsolatban áll rendelkezésre a legtöbb humán bizonyíték, nem véletlen, hogy a legtöbb növényi gyógyszer ennek a kivonatát tartalmazza. A növényi eredetű termékek közül  a rozspollenkivonat gyulladáscsökkentő hatása a legkifejezettebb, ezért BPH-n kívül krónikus, nem bakteriális eredetű prosztatagyulladás kezelésére is használható .

A BPH kezelésére alkalmazott jelentősebb drogok hatásai
  Sabal serrulata Cucurbita pepo Rozs-pollen
Gyulladáscsökkentés

5-α-reduktáz gátlása

Antiproliferatív

 

Antiandrogén  

 
α-receptor blokkolás    

A BPH kezdeti stádiumában növényi szerekkel javítható a beteg életminősége, és lassítható állapotának romlása.  A mérsékelt prosztata-megnagyobbodás kezelése a fitoterápia egyik olyan területe, ahol a növényi szerek hatásossága hasonló a szintetikus szerekéhez, a mellékhatások gyakorisága azonban alacsonyabb (mindössze enyhe emésztőszervi panaszokról számoltak be) . Fitoterapeutikumok esetén nem jelentkeznek a szintetikumokra jellemző, a szexuális életet érintő nemkívánatos hatások, de hipotóniáról sem számoltak be. A kezelés nem befolyásolja a PSA szintjét. A növényi eredetű termékek hatásossága azonban korlátozott, a prosztata méretét nem csökkentik jelentősen, közepesen súlyos és súlyos esetekben nem biztosítanak kellően hatékony terápiát.

Növényi kivonatot tartalmazó gyógyszerek 

Fő komponens

PROSTAZYN filmtabletta

szabalpálma-kivonat

PROSTA-URGENIN 320 mg lágy kapszula

szabalpálma- kivonat

PROSTAMOL UNO 320 mg lágy kapszula

szabalpálma- kivonat

SABALLO 320 mg lágy kapszula

szabalpálma- kivonat

STROGEN UNO lágy kapszula

szabalpálma- kivonat

Hagyományos növényi gyógyszerek

szabalpálma- kivonat

PEPONEN AKTÍV 600 mg lágy kapszula

tökmagolaj

PEPONEN lágy kapszula

tökmagolaj

POLLSTIMOL-CERNIL tabletta

rozspollen-kivonat

 

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés