hirdetés
hirdetés
2021. június. 14., hétfő - Vazul.
hirdetés

A gyógyszer hatására felfalják magukat a ráksejtek

A Virginia Egyetem preklinikai kutatásában alkalmazott úgy gyógyszerkombinációs terápia eredményesnek mutatkozott egy sor ráktípusban, miközben az egészséges sejteket alig befolyásolta. A most közzétett adatok jövőbeni fázis I klinikai vizsgálatok alapját képezhetik, melyekben kis betegcsoportokon tanulmányozzák majd a kezelés hatásosságát és biztonságosságát.

hirdetés

A Molecular Pharmacology című lapban nyilvánosságra hozott adatok szerint a kísérleti kezelés vastagbél-, máj-, tüdő-, vese-, emlő- és agytumorokban bizonyult eredményesnek, miközben alig befolyásolta az ép sejtek működését. „Egyelőre korai lenne arról nyilatkozni, mikor kezdődhetnek meg a klinikai vizsgálatok e gyógyszerkombinációs terápiával, de már tervezzük a fázisvizsgálatokat, mivel a laboratóriumi kísérletek adatai igen biztatóak – nyilatkozta dr. Andrew Poklepovic onkológus, a VCU Massey Cancer Center terápiás kutatási programjának tagja, a VCU Orvosegyetem hematológiai, onkológia és palliatív terápiás osztályának adjunktusa. – Bizakodásra ad okot az a tény is, hogy a most tanulmányozott terápiában használt szereket az Egyesült Államok élelmiszer- és gyógyszer-felügyeleti hatósága (FDA) vagy már engedélyezte bizonyos tumortípusok kezelésére, vagy éppen most tesztelik azokat más klinikai vizsgálatokban.”

A dr. Paul Dent által vezetett vizsgálat azt jelezte, hogy a sorafenib és a regorafenib a PI3K/AKT-inhibitorokkal szinergizmusban képes elpusztítani bizonyos fajta rosszindulatú daganatokat. A sorafenib és a regorafenib a ráksejtek növekedéséhez és túléléséhez alapvetően fontos kináz enzimek termelődésének gátlása révén fejti ki a hatását. A sorafenibet a FDA jelenleg a vese- és májrákok kezelésére engedélyezi, a regorafenibet pedig a vastagbél és végbél rosszindulatú tumorainak terápiájára törzskönyvezték. A sorafenib és a regorafenib azonban nem közvetlenül hat a PI3K és AKT kinázokra, melyek ugyancsak igen nagy szerepet játszanak a tumorsejtek túlélésének elősegítésében. A sorafenib és regorafenib kombinációjának PI3K/AKT-inhibitorral történő kiegészítése jelentősen fokozta a sejthalált, és még olyan, adott típusú mutációkat hordozó sejtek ellen is hatásosnak bizonyult, melyekre más gyógyszerek kevéssé hatnak.

„Tudjuk, hogy léteznek bizonyos sejtszintű folyamatok, melyek szabályozása a rosszindulatú daganatokban felborul, és melyek fontosak a sejtek proliferációja és túlélése szempontjából. Ha azonban az egyik folyamatot megszakítjuk, akkor a sejtek gyakran úgy kompenzálnak, hogy működésükhöz más folyamatokat vesznek igénybe – magyarázza a vizsgálat vezetője. – Ha egyidejűleg több ilyen túlélési útvonalat sikerül blokkolnunk, akkor a ráksejtek szó szerint megemésztik önmagukat a túlélésért folytatott igyekezetükben.”

A vizsgálat eredményei azt tükrözik, hogy a kombinációs terápia oly módon pusztítja el a sejteket, hogy a molekulákkal fizikai kölcsönhatásba lépve elzárja a túlélési utakat, valamint toxikus hatásánál fogva autofágiát indukál. Az autofágia egy protektív folyamat, melynek során a túléléshez szükséges források hiányában a sejtek lebontják önmagukat.

„Számos kutatócsoport próbálkozott azzal, hogy egyszerre két túlélési jelutat blokkoljon, a mi módszerünk azonban továbblép ezen azzal, hogy e jelutak közül többre is szignifikáns gátló hatást fejt ki – emeli ki dr. Dent. – Most nyilvánosságra hozott megfigyeléseinkből különböző rosszindulatú daganatokban szenvedő betegek profitálhatnak, mivel a széles körű hatások többféle tumortípusban is megmutatkoznak.”

 

 

Dr. S.I.
a szerző cikkei

(forrás: Molecular Pharmacology)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés